Novi Sad Vesti

Novosađani besni nakon vesti o izgradnji palionice sveća pri Uspenskoj crkvi

palionica sveća
Foto: Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

Da li nam je potrebnija palionica sveća ili ulaganje novca u vrtiće, domove zdravlja, polemika je koja se pokrenula nakon jučerašnje objave na Fejsbuk stranici Grad po meri Novosađana.

Naime, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije završila je objekat palionice sveća Hrama Uspenja Presvete Bogorodice, najstarijeg verskog objekta u Novom Sadu. Objekat čine prostor za paljenje sveća, prodavnica sveća, magacin i toalet za osoblje.

Foto: Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

Pored primarnih radova, koji podrazumevaju izgradnju kanalizaione i vodovodne mreže, uređena je i porta Hrama. U zemlju su položene nadgrobne ploče iz 1934, dok je ostatak ploča ugrađen u fasadu. Porta je dobila nove granitne pešačke staze i urbani mobilijar, dok je deset postojećih kandelabera restaurirano, navodi se na sajtu UGZINS.

Foto: Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

Vest je, međutim, razljutila pojedine sugrađane, koji izgradnju palionice sveća vide kao – bespotrebno trošenje novca.

– Zašto se to gradi javnim novcem, a ne novcem SPC ili prilozima vernika, jedan je od komentara na društvenoj mreži Fejsbuk.

– Grad odavno nije više po meri Novosađana! Naravno da treba srediti i portu, ali da je to najpreče nisam sigurna!

– Ovo im je najvažnije? A problemi grada su mnogo gori i veći, bolje o tome da ste se pobrinuli, a ne na gluposti i bacati pare…

Foto: Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

Drugi deo sugrađana pak vidi tu investiciju kao preko potrebnu:

– Bravo! Konačno da i Uspenska crkva, jedina u potpunosti očuvana osamnaestovekovna novosadska crkva dobije uređenu portu i prateće objekte.

– Nisu to gluposti, nego potreba i ne budite nekulturni!

– Očuvanje kulturnog nasleđa i zaštita verskih objekata spada u elementarnu kulturu jednog grada i njihovih građana – navodi se u nekim od afirmativnih komentara na vest.

Inače, Gradska uprava ističe da je izgradnja palionice sveća bila neophodna kako bi se očuvao autentični živopis Hrama, zahvaljujući kom je Uspenska crkva uvrštena u kulturna dobra od izuzetnog značaja. Za sve izvedene radove izdvojena je suma od 27,8 miliona dinara.

A pridružene vesti u proteklom periodu da nas „čeka teška zima“ mogu nas  navesti na zaključak da nam možda gradske vlasti poručuju da je došlo vreme da se okrenemo veri.

Mesud obnovio pravoslavnu crkvu u čast prijatelja od kojih ga je odvojio rat

112 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap