Magazin Putovanja

Impresivna virtuelna tura kroz Versaj otkriva i najsitnije detalje palate

palata versaj

Zahvaljujući Guglu i tehnologiji fotogrametriji, svi smo sada u prilici da obiđemo Versaj, velelepne odaje Luja XIV, čuvenu kapelu i operu, te uživamo u najsitnijim detaljima legendarnog zdanja.

Inovativna tehnologija fotogrametrija funkcioniše kroz proces beleženja, merenja, analiziranja i interpretacije fotografskih snimaka i prikaza elektromagnetnog zračenja dobijenih senzorskim sistemima, piše portal Gradnja.

Google Arts and Culture su udružili snage s Versajskim dvorcem baš kroz ovu tehniku kako bi virtuelnim posetiocima omogućili turu kroz kraljevsku rezidenciju Luja XIV.

Za potrebe realizacije aplikacije Versailles VR, Gugl je sakupio preko 4 TB podataka i teksturisao 15 milijardi piksela što predstavlja najveći projekat ovakve vrste s obzirom na to da je zahvaljujući fotogrametriji predstavljena tura kroz 21 prostoriju, ukupne površine 46.450 metara kvadratnih.

Virtuelnu turu možete započeti ovde:

Preko 100 skulptura, slika i drugih umetničkih dela.

„Možete se popeti na pozornicu u kraljevskoj operskoj kući, prići blizu visokom oltaru u kraljevskoj kapeli iz 18. veka ili ući u Dvoranu ogledala, jedno od najpoznatijih istorijskih mesta. Tapiserije, skulpture, slike, plafoni i nameštaj, sve vam je to pristupačno, kako bi vam se omogućio neograničen i privilegovan uvid u ove dragocenosti. Za intimniji osećaj prebacite se na noćni režim i istražite palatu kroz svetlost iz kamina“ – piše u opisu na servisu Steam.

Besplatna aplikacija

Da biste zakoračili u virtuelni Versaj potrebno je da instalirate aplikaciju Versailles VR preko servisa Steam.

Aplikacija je besplatna.

Hipnotišuće detaljan snimak Njujorka u 12k rezoluciji

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

13 Shares
Share via
Copy link