Sigurno vam se desilo da se iznervirate kada otvorite kesicu čipsa i ustanovite da je ona više prazna nego puna. Verovali ili ne, za to postoji dobar i logičan razlog – a nije želja prodavaca da vas opelješe.
Iako se može pretpostaviti da je kesa samo delimično popunjena kako bi kompanije ostvarile veći profit, to ima veze i sa iskustvom potrošača.
U kesama se ostavlja prostor da se čips ne bi oštetio. Put od fabrike u kojoj se čips proizvodi i pakuje do vašeg stola je prilično dug.
Kompanije namerno ostavljaju prazan prostor u kesi kako se čips ne bi izmrvio prilikom transporta.
U kese čipsa se takođe dodaje gas azot, koji čuva svežinu čipsa. Kada bi se kesice napunile običnim gasom, čips bi se vrlo brzo pokvario i postao mekan, piše Reader’s Digest.
Azot je prirodni gas i potpuno je bezopasan, a pokazalo se i da poboljšava ukus čipsa.
– Osim ako se čips ne prodaje u vakuumskom zapečaćenom stanju, zaista ne postoji način da zaobiđete kesu napunjenu azotom – rekao je Kings iz „Kitchen Cabinet Kings“ za Today.
Dakle, sledeći put kada otvorite kesu čipsa i vidite znatno manje čipsa nego što ste očekivali, znajte da nije bez dobrog razloga.
Zbog manje količine čipsa u kesi, dobićete bolju porciju i manje sitnih, polomljenih komada.
Izvor: Večernji
Dodaj komentar