Lifestyle

Ovo su najčešća imena kod nas

Pre nego što će se ostvariti u ulozi roditelja, većina majki i očeva već unapred imaju spremno i smišljeno ime za svoje buduće dete. Neka od tih imena smišljena su sa ciljem da čuvaju dete od svakojakih zala ovoga sveta. Mnoga imena imaju prelepo simboličko značenje, ukazuju na radost života, na zdravlje, sreću, mir i spokoj… A neka pak nose ime po voću ili po cveću.

Imena za decu nekad i sad

Još od davnina postoji praksa da se deci daju imena prema njihovim dedovima ili nekim drugim bližim i daljim precima ili članovima porodice. Takođe, deci rođenoj na velike praznike davana su imena svetaca koji su se slavili na dan njihovog rođenja. Tako se, primera radi, na Božić rođenim dečacima veoma često davalo ime Božidar, a deca rođena na Nikoljdan najčešće su se zvala Nikola, Nikolija, Nikolina…

foto: pixabay.com

Stara, nekada veoma popularna ženska imena danas su sve češće zamenjena nekim drugim, „modernijim“ imenima. Nasuprot tome, muška imena uglavnom zadržavaju svoju popularnost. Neka od njih poslednjih godina doživljavaju pravu ekspanziju i postaju još popularnija nego što su nekada bila. Tako su danas na vrhu liste popularnosti muških imena Luka, Nikola, Filip, Vuk

Koja imena današnji roditelji daju svojim ćerkama?

Današnji roditelji se sve češće odlučuju za kraće varijante ženskih imena. Međutim, i neka stara, tradicionalna imena su veoma česta. Milica, Marija i Jelena očigledno su imena koja će zauvek ostati popularna, ali sa određenim varijacijama. Od kraćih imena koja se danas  biraju za devojčice naročito su popularna: Nina, Dunja, Maša, Sara, Mia, Una, Lena, Tea, Iva i sl.

Danas popularna ženska imena često predstavljaju skraćene oblike punih imena. Tako je, recimo, ime Iva skraćeno od Ivana, dok je Nina skraćeno od Nikolina. Lena je skraćenica od nekada veoma popularnog imena Lenka.

Najverovatniji motiv roditelja za davanje ovih kratih i „modernih“ imena je činjenica da su ona zastupljena širom sveta i da su zato lakša za izgovor. Mnoga od tih imena gotovo u svakoj zemlji sveta, zavisno od govornog područja, imaju svoju varijantu.

Trenutno najpopularnija imena za dečake

Kada su u pitanju imena za dečake, danas nema neke velike razlike u odnosu na prošla vremena. Nekada je, kao što smo već pomenuli, praksa bila da se sinu daje ime po dedi ili nekom svecu. Danas se ta praksa znatno ređe primenjuje. Tako su neka ranije veoma česta imena, poput  Velimir, Vladimir ili Božidar, gotovo potpuno izmodela.

Imena koja i dalje prednjače i smatraju se najlepšim imenima za dečake su Luka, Nikola, Filip, Petar, Pavle, Dušan. Ime Luka je jedno od najčešćih imena, ne samo kod nas, nego u mnogim zemljama Evrope. Takođe, jako su popularna i Vuk i Lav. To su imena data po životinjama sa snažnom simbolikom, jer se biraju sa ciljem da dete štite od svih pretnji i svih nedaća ovoga sveta.

Kao što mnoga imena za devojčice imaju svoju internacionalnu varijantu, tako i mnoga muška imena imaju svoje različite oblike u različitim zemljama sveta.

foto: pixabay.com

Dragi budući roditelji, izbor imena za vaše dete je samo na vama. Zato birajte pažljivo. Jer svako je ime lepo na svoj način, ali bira se samo jedno ime i samo jednom u životu. I to ime koje odaberete sa svoje dete biće deo njegovog identiteta. Nešto što će ga činiti jedinstvenim, njegovo obeležje koje će nositi celog svog života.

Ko daje imena Zilpa, Adiva, Egedon i Eol?

 

Dragan Antić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

43 Shares
Share via
Copy link