Lifestyle

Ove namirnice ne smete da jedete pre spavanja

Koliko puta vam se desilo da ste legli na vreme, navili sat, ali da nikako niste mogli da zaspite. Često se zapitali da li možda patite od nesanice, međutim, vrlo je verovatno da ste pre spavanja jeli neke od namirnica koje su vas ostavile budnima.

Jedan od glavnih pobornika umora jeste kafa i kofein. Ukoliko ste popili šolju kafe pre odlaska u krevet, nemojte se čuditi ukoliko ne budete mogli da spavate. Čokolada, grickalice, kokice koje jedete dok gledate vašu omiljenu seriju ili film su veliki no-no.

kafana-pice-kafici

Popijena čaša vina pred spavanje vas itekako može zavarati. Prispavaće vam se, međutim, zbog alkohola ćete u nekoliko navrata morati da prekidate san kako biste otišli do toaleta.

Teški i masni obroci će uzrokovati nemiran san. Za večeru nemojte jesti začinjenu i ljutu hranu pošto ćete tokom noći biti žedni i na taj način ćete se buditi. Umesto toga pre spavanja pojedite ovsenu kašu pripremljenu po vašem omiljenom receptu. Osim što će vam popraviti raspoloženje, ono će vam pružiti i miran san.

Pogledajte izbor za top 5 spavaćica

Za večeru pripremite pileće belo meso s poverćem i pirinčom. Piletina pomaže mozgu pri lučenju hemikalija koje su potrebne kako bismo se opustili, a pirinač je bogat ugljenim hidratima zahvaljujući kojima ćete brže zaspati i nećete se prevrtati u krevetu.

tajland_zanimljivosti_cinjenice_budizam_bangkok

Banana sadrži magnezijum i kalcijum koji opuštaju mišiće i pomažu da lakše zaspimo.

Sećate se kako su nam mame pre spavanja davele šolju toplog mleka? Mleko i mlečni proizvodi blagotvorno deluju na organizam pošto sadrže amino-kiselinu koja ima umirujuće i uspavljujuće dejstvo.

Ukoliko niste ljubitelj mleka ili ste možda intolerantni na laktozu, ono što će vam još pomoći da utonete u lagan san jeste topao čaj sa medom.

Anita Čolak

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link