Beograd Lifestyle

Ove domaće pesme čitav život pevate pogrešno!

Niste jedini koji ne odustaju od reči pesama čak i kada nisu sigurni da su to prave. Bez problema ćemo na Youtube-u pogledati snimak pesme stranog izvođača sa lyrics-om, ali kada je reč o domaćim pesmama, ipak verujemo onome što čujemo.

Mada nije retkost da čujemo i pogrešno. Pročitajte koje pesme ste čitavog života pevali pogrešno.

Stih koji je otpevala Lepa Brena u pesmi Jugoslovenka, pevaće se pogrešno, čini se, zauvek! Iako prava verzija spornog stiha slovi „setna mi je duša Slovenska“, od mnogih ćete čuti upravo sledeće – sestra mi je duša Slovenska. Međutim, pogrešno pevamo mnoge pesme. Sledi još primera, koje ćemo možda baš večeras u nekom klubu ili kafani čuti.

„Gorim ko papirni zmajevi“. Zvuči vam poznato? Da, slično počinje pesma grupe Riblja Čorba. Međutim, Bora Đorđević je u pesmi „Gde si u ovom glupom hotelu“, želeo da kaže – ko dim, ko papirni zmajevi. Dakle, niko ne gori kao papirni zmajevi.

Čini se da najveću zabunu izaziva pesma Zija Valentina. Neki pevaju “ Oka tvoja dva, Suzana, ne daju da teku. Noć je prokleta, Nevena, odlazim ti ja zauvek….“  Ako malo bolje razmislite, gde je ovde logika? Naime u pesmi se ne pominju ni Suzana ni Nevena. Stih Zijove pesme zapravo glasi ovako – oka tvoja dva suzama, ne daju da teku. Noć je prokleta, neverna…

Dok pevamo Cecine pesme, grešimo onoliko koliko ona ima hitova u karijeri. Dakle, mnogo. Međutim, evo najzanimljivijeg primera. „Čitav morski svet, za druge neću da dam.“ Biće da bi se i Ceca slatko nasmejala. Stih njene pesme „Tražio si sve“, zapravo glasi – čitav moj si svet, za druge neću da znam.

I večita dilema, da li je Novica Zdravković cele noći na splavu bio ili pio. Tačan odgovor je bio. A možda je i pio. Šalu na stranu, govorimo o njegovoj pesmi „Splavovi“ u kojoj refren počinje ovako – cele noći ja na splavu s njom sam bio.

Ove greške su simpatične i ima ih pregršt. Obratite pažnju kada budete slušali vaše omiljene pevače, možda su i oni prisvojili Suzanu, Nevenu ili papirne zmajeve koji gore. Izvor: beogradnocu.com

Na listu se mogu dodati i takođe ne tako retke varijacije na pesmu koju peva grupa Babe, a mnogi su umesto „Ko me tero da te volim“, pevali „Ko meteor ja te volim“. Interesantno kako niko nema odgovor na pitanje kako to voli meteor. Takođe, ni na pitanje ko je Pantelija iz stare narodne pesme… Nije vam poznato? Pa umesto stihova „Jelek, anterija i opanci po tome se znaju Srbijanci“, dosta njih je pevalo „Lele Pantelija i opanci“… Ili recimo „Daće mi šećer, daće mi šećer“ iz pesme Jelene Karleuše, a ona zapravo peva „Dahćem i šapćem“, u pesmi Manijak.

Koje su vaše omiljene greške u rečima pesama?

Pročitajte više zanimljivih tekstova

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

33 Shares
Share via
Copy link