Beograd Vesti

Otvoreno pismo Ireni Vujović: Ova vlast pada na zagađenju

Inicijativa Ne davimo Beograd uputila je danas otvoreno pismo ministarki Ireni Vujović u kojem joj poručuju da će svaki sekund svog aktivizma usmeriti na što hitnije rušenje aktuelnog režima nakon čega bi država konačno na pravi način mogla da se pozabavi problemom zagađenja vazduha.

Oni su pismom reagovali na ministarkine tvrdnje objavljene u Kuriru, na dan kada je u Beogradu organizovana protestna šetnja u organizaciji Eko straže, u kojima ona smatra neodgovornim reći da država ne čini ništa u vezi zagađenja.

Iz Inicijative poručuju da je konačno rečeno da zagađenje zaista postoji, ali da su i predsednik i premijerka do sada relativizovali jednu vrlo ozbiljnu problematiku koja utiče na zdravlje svih nas.

– Podsetiću vas da je Vučić tada rekao da ’mi ne možemo da budemo zagađeni’ i da ’zagađenje u našim gradovima traje jedan ili dva dana i to samo kada se poklope vremenske prilike’. Da bi u jednom trenutku ljutito zaključio: ’O kakvom bre crnom zagađenju pričamo.’ Ana Brnabić držala se linije da nema mesta za paniku jer se radi o redovnoj pojavi, kao da to menja nešto na stvari. Gradonačelnik Beograda je čak tvrdio da je zagađenje na teritoriji Beograda u padu prethodnih godina – ističu iz ove organizacije u pismu koje objavljuje sajt Peščanik.

Oni zanimljivom ocenjuju tvrdnju ministarke Vujović da je prethodna vlast krivac za zagađenje vazduha, podsećajući je da su SNS i SPS koaliciono na vlasti punih osam godina, da je prethodni ministar njenog ministarstva (za zaštitu životne sredine) bio Goran Trivan protiv koga su oni uz druge organizacije podneli krivičnu prijavu za krivično delo nepreduzimanje mera zaštite životne sredine.

Oni u pismu takođe podsećaju ministarku, a ujedno i javnost, da je rok za donošenje nacionalne strategije za zaštitu vazduha istekao još 2015. godine, da u Beogradu ne postoji adekvatan plan kvaliteta vazduha, kao i da se novi donosi tajno van očiju javnosti.

Oni se na kraju pisma slažu sa ministarkinom tvrdnjom da je zagađenje političko i društveno pitanje od velike važnosti, kao i da sa ovom garniturom na vlasti Srbija nema nikakve šanse da svoje probleme zaista i reši.

Prodao fotografije firmi Beograd na vodi, a novac prosledio za Ne davimo Beograd

16 Shares
Share via
Copy link