Beograd Vesti

Prodao fotografije firmi Beograd na vodi, a novac prosledio za Ne davimo Beograd

geozavod
Zgrada Geozavoda, foto: Wikipedia

Norveški umetnik koji je nedavno firmi “Beograd na vodi” prodao fotografije zgrade Geozavoda, uplatio je danas polovinu tih sredstava inicijativi Ne davimo Beograd kao donaciju, saopšteno je iz te inicijative.

Kako navode, fotograf koji je živeo u Beogradu u periodu pre otimanja Savskog amfiteatra, u svojim delima zabeležio je originalno zdanje zgrade “Beogradske zadruge”. Ovaj objekat kasnije je ustupljen, bez naknade, firmi “Beograd na vodi” na period od 30 godina i rekonstruisan ne poštujući propise zaštite zaštićenog spomenika kulture.

“Borba protiv džentrifikacije i nedemokratskog razvoja grada je skoro kao borba protiv vetrenjača. Velika nedefinisana ‘tržišna sila’ je često krivac, a teško je znati gde tačno da uperiš prst. U slučaju projekta Beograd na vodi situacija je opipljivija, ali ne nužno i lakša za rešavanje zato što iza tog projekta stoji orgomna moć. Veoma sam impresioniran i ponosan na mog starog prijatelja Radomira Lazovića i Ne davimo Beograd što vode borbu protiv Golijata i što temeljno rade na tome da poprave situaciju i sam proces razvoja grada”, izjavio je umetnik.

U inicijativi Ne davimo Beograd kažu da će donacija biti iskorišćena “kako bi se unapredio rad organizacije koja se bori da se grad planira prema potrebama ljudi koji u njemu žive”.

“Od srca zahvaljujemo na ovom gestu podrške, a izuzetno nam je drago što ćemo makar deo novca koji je otet od građana Beograda, na ovaj način vratiti u borbu da se megalomanski korupcionaški projekti kao što je ‘Beograd na vodi’ nigde više ne ponove”, izjavio je Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd, a preneo 021.

76 Shares
Share via
Copy link