Novi Sad Vesti

Otkud SNS ktitoru parcele u sportskom parku u Novom Sadu

Lokacija-sportskog-parka-na-Novom-naeslju01-1024x614
Foto: Nova.rs

Prema važećem Planu generalne regulacije, Novi Sad bi trebalo dobiti sportski park koji bi se prostirao na skoro 5 hektara zelene površine. Realizacija ovog projekta, planiranog na Novom naselju, bila bi lepa vest da u međuvremenu kompanija Galens Invest, ekskluzivni ktitor naprednjačke vlasti, nije i na ovoj lokaciji naprasno postala vlasnik skoro dve trećine parcela.

Znajući da zbog ove kompanije gradska vlast menja urbanističke planove kao sličice, ruši istorijske spomenike, podiže spratnost u nebesa, a planira i izmenu toka Dunava, Novosađani sa pravom strahuju da će sportski park, još jednom izmenom PGR, postati novi Galens park.

Prostor oivičen ulicom Momčila Tapavice na severozapadu, bulevarima Jovana Dučića na jugu, i Kneza Miloša na istoku, je neizgrađena i zapuštena zelena površina ukupne veličine oko 4,8 ha. Važeći plan generalne regulacije (PGR), usvojen 2011. godine, definiše namenu ove površine kao – sportski park, po kom 70% površine treba da bude uređena zelena površina, 25% površine sportski tereni. On je i usvojen urbanističkim projektom 2018. godine. Međutim, uvidom u katastar, stvari su se nedavno promenile.

“Uvidom u katastar može se videti da je danas 13 spojenih katastarskih parcela (oko 2/3 ukupne površine parka) u vlasništvu kompanije Galens Invest. Ostale parcele su javna svojina. Mnoge od nas je ova informacija uznemirila jer se Galens Invest već mnogo puta sasvim slučajno našao vlasnikom parcela gde se nije smelo graditi ništa, a onda se slučajno novom izmenom urbanističkog plana to čuvano zemljište ‘u skladu sa zahtevima i potrebama korisnika prostora’ prenameni u ekskluzivnu lokaciju za višespratnu izgradnju”, kaže Novosađanka Zorana Marašanov, aktivistkinja grupe “Za zeleno Novo naselje”, podsećajući da ovo ne bi bio prvi put da Galens invest “pojede” ceo jedan park i pretvori ga u stambeno naselje, o čemu je Nova.rs već pisala u serijalu “Pljačka godine”.

Izvod-iz-katastra-za-objekat-u-Univerzitetskom-parku01-1024x665
Foto: Nova.rs

Parcele koje je Galens legitimno kupio su bile u privatnom vlasništvu i mahom bezvredne, upravo zbog činjenice da nisu viđene kao građevinsko zemljište. Međutim, ovo viđenje bi se, sa promenom vlasnika, lako moglo promeniti upravo zahvaljujući uhodanoj saradnji novosadske vlasti i investitora.

“U ulici Kraljevića Marka, na ogromnoj površini koja je bila namenjena parku (sa starim tršćarama kao delom kulturno-istoriskog nasleđa), Galens je postao vlasnik tršćara koje su već padale od nemara, a onda je slučajno izmenom urbanističkog plana umesto parka mogao da nikne devetospratni mravinjak sa oko 500 stanova tj. nekoliko desetina hiljada kvadrata stambenog prostora. Od parka je ostao samo privid”, kaže aktivistkinja. Ona napominje da je dodatno zabrinjavajuća i napomena na sajtu Urbanizma, gde se navodi da je urbanistički plan sportskog parka “u postupku”, te da je za očekivati da će biti izmenjen, odnosno upodobljen potrebama investitora, a ne Novosađana.

Da u kompaniji Galens očigledno imaju talenat da se nađe “u pravo vreme na pravom mestu” prilikom odabira lokacija za kupovine potvrdilo se i na primeru Univerzitetskog parka u Novom Sadu.

Galensov-objekat-u-Univerzitetskom-parku01-1024x531
Foto: Nova.rs

Na javnom uvidu plana za uređenje ovog parka, koji se nalazi na jednoj od najatraktivinijih gradskih lokacija u blizini univerziteta i keja, građani su mogli da vide dečije igralište, amfiteatar, prostor za pse, pa čak i izvestan “park skulptura”. Ono što Novosađani nisu mogli da vide u planu je postojeći objekat u sred planiranog parka koji katastarski, valjda opet pukim slučajem, pripada takođe Galens Investu. Nadu da će ova kompanija umesto betonskih kompleksa možda zaista početi da ulaže i u prirodu i zelenilo grada koji im mu tako velikodušno izlazi u susret Novosađani su odavno izgubili, jer su dosadašnja poslovanja Galensa odavno pokazala da je jedino vredno zemljište ono na koje se mogu isterati bageri i udariti temelji.

Problem zelenila u Galensu su rešili na drugi način: tako što su kupili 350 parcela na Fruškoj gori, za sebe. Novosađanima ostaje beton, zagađen vazduh i gradska vlast koja bi verovatno i njih prodala, samo da im ima kupca.

Autor: Ana Lalić/Nova.rs

Ko krade pesak iz novosadskog jezera: Zbog bahatosti i ignorisanja nadležnih, stanovnici Velikog Rita traže pomoć

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

136 Shares
136 Shares
Share via
Copy link