Magazin Srbija

Rukovodstvo Valjeva pod pritiskom javnosti odustalo od apokaliptičnog plana za Divčibare

ski-staza-divcibare
Foto: Đorđe Đoković

Divčibare postaju sve popularnije odredište. Navala za vikendicama je ogromna, broj hotela i apartmana svake godine je sve veći i jasno je da bi takva praksa mogla biti odličan put ka urušavanju prirodnih lepota na ovoj planini.

Prateća infrastruktura zaostaje za urbanizacijom, kanalizacija je izgrađena ali se i izlila u reku Belu Kamenicu, koja teče kroz strogi prirodni rezervat Velika pleć – Vražji vir.

U toku izmena Plana generalne regulacije Divčibara koje su trebale da donesu rešenja, unela su dodatnu pretnju po dragocenu prirodu područja ovog turističkog centra.

Ipak, pod pritiskom javnosti i argumenata struke, ali i zbog toga što je u suprotnosti sa Odlukom Skupštine grada, rukovodstvo Valjeva je odustalo od predloženih izmena i dopuna Plana generalne regulacije za turistički centar Divčibare i ceo postupak sada praktično vraća na početak.

Izvršna vlast se predomislila

Naime, plan Divčibara morao je pod hitno da se menja zbog izgradnje kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadih voda za koje je Republika obezbedila novac, tako da je Skupština grada 23. februara prošle godine donela Odluku o izmeni i dopuni Plana generalne regulacije za turistički centar Divčibare – treća izmena.

Prema toj odluci, trebalo je da se urade manje izmene, odnosno da ne prelaze 50 posto sadržine teksta i grafičkog dela planskog dokumenta.

Međutim, glavna urbanistkinja Valjeva Jasna Mićić, podržana od gradskog rukovodstva, pribegla je značajno većim promenama i u konceptu razvoja Divčibara i u urbanističkim.

Takvim promenama, koje nisu u skladu sa skupštinskom odlukom, koje su neadekvatne i štetne za Divčibare, usprotivila se javnost.

Primedbe i komentare na Nacrt izmena i dopuna plana dostavilo je Društvo arhitekata Valjevo sa 42 potpisa arhitekata i urbanista, primedbe je uputila i neformalna grupa građana, njih 263, a na javnoj raspravi zamerke su izneli i pojedinci.

Jasna Mićić je na javnoj raspravi pokušala da odbrani predložene izmene plana, za neke primedbe je rečeno da su opravdane te da će ih Komisija za planove grada Valjeva uzeti u obzir prilikom usvajanja dokumenta, ali nakon javne rasprave javnosti nije poznata dalja sudbina Nacrta plana generalne regulacije za turistički centar Divčibare.

javna-rasprava-plan-divciba
Foto: Kolubarske.rs

Prema nezvaničnim saznanjima Kolubarskih.rs, pre dve nedelje održane su dve sednice Komisije za planove grada Valjeva, kojima je prisustvovao i gradonačelnik Lazar Gojković, kao i članovi Gradskog veća.

Kako je njihov izvor naveo predložene izmene i dopune Plana nisu dobile zeleno svetlo, uprkos velikom zalaganju glavne urbanistkinje, jer je sada i izvršna vlast bila protiv predloženih izmena, koje je ranije podržala.

O sednicama i odluci Komisije za planove grada Valjeva nije bilo zvaničnih informacija o, a javnost je i te kako zainteresovana.

Plan premašio realne potrebe

Redakcija ovog portala pitala je gradonačelnika Lazara Gojkovića šta je odlučila Komisija i kakva je sudbina Plana za Divčibare.

U pisanom odgovoru on je naveo da je Komisije za planove, većinom glasova, ipak odlučila da se kako je skupštinskom odlukom i utvrđeno, uradi mala izmena važećeg plana do 50 posto teksta kako bi bio prilagođen za projektovanje nedostajuće infrastrukture:

– Nacrt novog plana je nekoliko puta premašio obim naših realnih trenutnih potreba, a kao takav u mnogome menja suštinu razvoja Divčibara. Ovako krupan korak načinićemo u bližoj budućnosti i to nakon izrade ozbiljnih strategija i analiza, socioloških, zaštite životne sredine i slično – glasio je odgovor gradonačelnika Gojkovića.

lazar-gojkovic-valjevo-grad
Foto: Đorđe Đoković

Izmenu i dopunu Plana generalne regulacije za turistički centar Divčibare uradila je čačanska firma „Urbanprojekt“. Procenjena vrednost javne nabavke je bila oko milion dinara, a ugovorena vrednost 576.000 dinara.

Na pitanje da li je firma iz Čačka uradila izmene i dopune plana u skladu sa projektnim zadatkom javne nabavke i tenderskom dokumentacijom, u kom obimu je plan urađen i da li je prešao 50 posto sadržine teksta i grafičkog dela planskog dokumenta, gradonačelnik je odgovorio:

– Komisija za planove je u Izveštaju o stručnoj kontroli nacrta Plana konstatovala sledeće: Obrađivač je dostavio plan na stručnu kontrolu i tada je konstatovano da su planirani kapaciteti znatno povećani i Odeljenje za urbanizam, kao nosilac izrade plana, je izrazilo dilemu da li je potrebno doneti novu Odluku za izradu dostavljenog plana i da li je potrebno plan vratiti u redovnu proceduru, što bi komplikovalo sve dogovorene hodograme oko izdavanja lokacijskih uslova i građevinskih dozvola za izgradnju infrastrukturnih mreža.

Nakon javnog uvida i propisane procedure, Komisija za planove je primedbe, koje su strateške prirode, a koje su uputili gradonačelnik, nadležno Odeljenje, članovi Gradskog Veća, Društvo arhitekata, grupa građana, kao i pojedinci, prihvatila kao osnovane i vraća Plan na doradu uz određene sugestije i u ponovnu proceduru na ponovljeni javni uvid – kazao je Gojković.

Izveštaj komisije za nekoliko dana

Odgovarajući na pitanje da li će i kada javnost biti informisana o tome šta je odlučeno u vezi izmena i dopuna plana generalne regulacije za Divčibare, Gojković je naveo da će izveštaj sa poslednje sednice Komisije, nakon potvrde svakog člana ponaosob, biti dostupan javnosti za nekoliko dana.

– Biće to i trenutak početka novog javnog uvida gde očekujemo novi angažman građanstva i institucija, koji će sigurno biti u smanjenom obimu s obzirom na to da novi Nacrt predstavlja suštinsku sublimaciju većine zahteva prethodnog javnog uvid – istakao je gradonačelnik Valjeva.

Zanimljiv je odgovor gradonačelnika Lazara Gojkovića na pitanje da li će glavna urbanistkinja Jasna Mićić odgovarati ili biti sankcionisana zbog odluke da se izmena i dopuna plana za Divčibare ne radi u skladu sa skupštinskom Odlukom, zbog izgubljenog vremena i vraćanja na početak:

– Opšte je poznata činjenica, vezana za struku urbanizma, da su ponovljeni javni uvidi praksa. Svako u ovom postupku ima i sopstveni interes, a siguran sam i dobru nameru. Kad kažem svako, mislim na građane, vlasnike parcela, ljubitelje prirode, investitore, razne institucije, a na samom kraju i lokalnu samoupravu.

Ako pored toga uzmemo u obzir da u ovom koraku delimično vraćamo Nacrt plana unazad, tj. samo onaj deo vezano za parametre gradnje, a ostaje sve urađeno u vezi infrastrukture, mislim da treba biti optimista i da smo na korak od cilja – rekao je Lazar Gojković.

Izvor: Kolubarske.rs

Prostorni plan za Divčibare dobio 153 primedbe: Betoniranje prirode bez procene uticaja na životnu sredinu

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link