Magazin Putovanja

Prelepo grčko ostrvo nudi kuću, zemlju i 500 evra mesečno svakom novom doseljeniku

Antikitera je prelepo ostrvo na jugu Peloponeza u Grčkoj, koje zvanično broji tek 20 stanovnika. Broj stanovnika i dalje opada, pa su lokalne vlasti odlučile da ponude kuću, parče zemlje i 500 evra svakom ko se doseli, piše portal Noizz.

Visoke litice koje gledaju na more, skrivene uvale i pećine koje treba otkriti, malo selo u kom je vreme stalo i bujna vegetacija koja širi mirise ruzmarina i lavande će vam svakako poželeti dobrodošlicu. U blizini je Krit od kog se trajektom putuje dva sata.

Antikitera je prilično divlja, ali netaknuta priroda i jeste ono što je čini toliko šarmantnom. More je kristalno čisto i savršeno za ronjenje, a na plažama nema gužvi.

Ukoliko želite da se isključite, osetite kao van sveta, uronite u mir, ovo je pravo mesto za vas. Na ostrvcu postoje samo tri sela u kom dominiraju uglavnom bele kuće i uske uličice, ali tu je i nekoliko taverni i prodavnica. Ništa na Antikiteri nije ni slično Parosu, Mikonosu i Santoriniju, ali ovo je autentična Grčka.

Ipak, i pored svega, turisti ga izbegavaju, a čini se da mu je i lokalno stanovništvo okrenulo leđa. Tu je od 20 do 40 ljudi, nijedno dete i sve što se dešava, dešava se u selu Potamosu.

Tako se rodila genijalna ideja i pokrenuta je kampanja za ponovno naseljavanje ostrva, traže se ljudi koji žele da se presele na Antikiteru i tu zasnuju porodicu. Same prirodne lepote ipak nisu dovoljne za ovakvu inicijativu, pa je pridošlicama ponuđena kuća, obradiva zemlja i 500 evra mesečno tokom prve tri godine. U ponudi je čak i besplatna hrana! Neophodno je ipak da se trajno preselite.

Za sada se oko 15 mladih porodica raspitivalo o uslovima.

Grk koji nije hteo da obrađuje njivu na kojoj je sahranjena srpska vojska

OGLAS

PARTNERI SAJTA


87 Shares
Share via
Copy link