Srbija Vesti

Danka je ostala bez posla u školi da bi direktorka zaposlila snaju

danka
PrtSc/N1

Javna je tajna da je članska karta partije na vlasti često potrebna ulaznica za neko radno mesto, čak i ono koje je minimalno plaćeno. Primer za to je i Danka Maljković iz Stanišića kod Sombora.

Ona je 14 godina radila kao spremačica u lokalnoj osnovnoj školi da bi 2020. dobila otkaz, nakon čega je na njeno mesto primljena snaja direktorke. Pošto je tužila školu, a sud potvrdio nepravilnosti, raspisan je konkurs, koji je u međuvremenu poništen. Sada se čeka ishod drugog.

Danka Maljković ostala je bez posla 2020. godine. Bila je spremačica u seoskoj osnovnoj školi u kojoj je radila od 2006. godine, jer je umesto nje posao dobila direktorkina snaja. Nakon toga Danka je tužila školu.

– Ja sam došla u vezi konkursa da pitam kakav je uslov trebalo da se ispuni posle toliko godina rada u ovoj školi da ja ne dobijem posao, ona je meni ladno rekla pred pravnikom, ja sam morala osigurati svoju snaju, ona mene sluša – priča Maljković.

Osnovni sud u Somboru je presudio u korist Danke Maljković, a Apelacioni sud u Novom Sadu je potvrdio tu odluku. Zamerka sudova je bila činjenica da je direktorka škole učestvovala u tom postupku, a po zakonu morala je da bude izuzeta jer je u rodbinskoj vezi sa kandidatkinjom koja je posao dobila.

Medjutim, direktorka škole kaže kako je sve odrađeno po zakonu i da se zapravo ona ne pita o tome ko će biti zaposlen, već je školski odbor taj koji donosi odluku.

– To je jedan konkurs koji je bio poništen više zbog procedure nego zbog nečeg drugog – kaže direktorka Jelena Vaci.

Rešenje kojim je spremačica bila izabrana nije bilo potpuno obrazloženo i nije naveden ni jedan razlog zašto je direktorkina snaja Jovanka u prednosti u odnosu na ostale kandidate. Advokat Milenko Todoreskov ističe i da je za predstojeći konkurs obrazovana nova konkursna komisija. Kako kaže, ona je sastavljena netransparentno i ne zna se ko su njeni članovi, a ni ko ih je i kada birao.

– I ono što je do nas došlo zadnjih dana, jesu neke nezvanične vesti da je sada školski odbor delegirao. Pazite, znači, školski odbor delegira jednog zaposlenog da on bira ko će da bude član komisije, što je totalno nezakonito i što vodi opet u nove sporove, poništaj, i tako dalje, novi konkurs – navodi advokat Milenko Todoreskov.

Direktorka škole negira ovakve navode.

– Trenutno nemamo tužbu. Trenutno je raspisan konkurs, komisija je zasedala, odlučuje, ja sam se izuzela iz kompletnog postupka o odlučivanju – kaže pak Vaci.

Ali, nije, priča nam Danka, direktorka bila izuzeta od nekih drugih stvari. Tako je, kaže, dok je radila u školi morala da prihvata i poslove koji nisu u njenoj nadležnosti, jer je, zbog odnosa direktorke, bila u strahu da će ostati bez posla.

– I u kuhinji sam radila i obavljala sam posao spremačice, posle tri dana su mi rekli, advokat, da tražim od direktorice nalog napismen, da bi ja mogla da radim to, kad sam došla da je pitam ona je drsko meni rekla izlazi napolje i idi čisti – priča Danka Maljković.

Vaci s druge strane kaže da se ona trudi „da svi lepo ovde odradimo posao, da svi zadovoljni odemo kući, da nikog ne mučim, da nikog ne maltretiram“.

Kao žena koja živi u maloj sredini, Danka tvrdi da se neretko susretala sa komentarima da treba da odustane od svoje borbe i da ne treba da se zamera direktorki i njenoj porodici. Međutim, Danka tvrdi da ne odustaje.

Izvor: N1

Deca pobunjenih poljoprivrednika ispisana iz vrtića po nalogu SNS moćnika

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

89 Shares
Share via
Copy link