Srbija Vesti

Deca pobunjenih poljoprivrednika ispisana iz vrtića po nalogu SNS moćnika

vrtic pecinsi
Foto: printscreen

Ispred predškolske ustanove u pećincima nadomak Beograda jutros (31. avgust) su protestovale dve majke. Traže odgovor na pitanje ko je i zašto njihovu decu stavio na listu čekanja, i na taj način ih praktično izbacio iz vrtića u koje idu već godinama. Kažu – 25. avgusta im je javljeno da za njihovu decu u vrtićima više nema mesta.

– Posle toga smo čuli da su sva deca ciji su roditelji bili učesnici poljoprivrednih protesta što je moj muž bio, kao i sva deca čiji su roditelji clanovi DS ostali na listi čekanja – kaže jedna od majki, Jelena Mihailović.

Slično iskustvo iznosi i Jelena Mažić, majka dvoje male dece.

– Kažu mi – vaša ćerka je na listi čekanja. Nakon toga rekli su mi i za sina. Upitala sam – kakva lista čekanja? Rekla sam nemoguće, vi ste pogrešili. Rekli su mi – ne, ne.. Komisija je tako odlučila. Pitala sam koja komisija, ko čini tu komisiju? – govori Mažić.

Izvor koji želi da ostane anoniman svedoči da je Aniti Volčevski, direktori predškolske ustanove u Pećincima, spisak sa „podobnom i nepodobnom“ decom dostavio poverenik Srpske napredne strake za opštinu Pećinci Milorad Pantić Luki.

– SNS poverenik. Čovek koji vlada ovom opštinom, čovek koji se uknjižava ljudima na zemlju i ne može mu niko ništa. To su potvrdili neki vaspitači, i neki Ijudi iz opštine – kaže Jelena Mihajlović.

– Oni su moju decu obeležili. To ne može! Na sve sam brojeve zvala, niko se nije javio. Čak sam došla i do broja telefona direktorke, pustila poruku. Zvala sam. Niko se javio nije – kaže Jelena Mažić.

Zato su danas krenuli u potragu za direktorkom. Međutim, vrata pred njima ostala su zaključana. Savet su, zato, dalje potražile u kancelariji pedagoga. Skinuvši odgovornost sa sebe, prosledili su ih dalje u pravnu službu.

– Ovo je sramota. Ovo je najveća sramota koja je učinjena detetu i roditeljima. Da mi nemamo pravo da odvedemo decu u vrtić da bi mogli da obavimo poslove – rekla je Mihailović.

– Da se preko dece svete… To je dno dna – dodaje Mažić.

Opština Pećinci godinama se bori sa problemom negativnog prirodnog priraštaja. Ipak, predškolskih kapacitata ima dovoljno, a u susednom naselju napravljen je i novi vrtić čijom izgradnjom su liste čekanja za upis dece ukinute. Majke to znaju i kažu da neće odustati. Svoju decu sutra će odvesti u vrtić i to će činiti sve dok im neko na papiru ne obrazloži šta je to presudilo da njihovoj deci, preko noći, bude onemogućeno da nastave odrastanje u svom kolektivu. Do tada imaju samo još jedno pitanje.

– Postoji li neka državna institucija koja će nam pomoći? – pita se Jelena Mihailović.

Izvor: N1

Srpske vaspitačice naterane da farbaju ogradu na 30°C, samo jedna čuvala svu decu iz vrtića

370 Shares
370 Shares
Share via
Copy link