Film Magazin

Najpotresniji govor ceremonije Oskar, režiser posvetio nagradu ćerci koja je poginula 4 dana pre snimanja filma

drunk-Tomas-Vinterberg
Foto: PrintScreen

Film “Nomadland” (Zemlja nomada) Kloi Žao osvojio je nagradu Oskar za najbolje ostvarenje, a mlada rediteljka postala je tek druga žena koja je osvojila priznanje za najbolju režiju.

U kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, koja je u ovdašnjoj javnosti izazivala najviše pažnje, pobedio je danski film “Drunk” (Još jedna tura), a reditelj ovog ostvarenja Tomas Vinterberg održao je najpotresniji govor. Film je posvećen njegovoj nastradaloj ćerki Idi koja je pogunula u saobraćajnoj nesreći samo četiri dana pre početka snimanja filma.

19-godišnja Ida preminula je kad se vozač koji je u vožnji pisao poruke na mobilnom zakucao u automobil koji je vozila rediteljeva supruga Helena.

„Hteli smo da napravimo film koji slavi život, a četiri dana pre početka snimanja dogodilo se nemoguće“, započeo je svoj emotivni govor Vinterberg.

„Saobraćajna nesreća odnela je moju ćerku. Neko je gledao u telefon. Nedostaje nam i volimo je. A dva meseca pre početka snimanja i dva meseca pre nego što je poginula bila je u Africi… Poslala mi je pismo, pročitala je scenario i bila je jako uzbuđena. Obožavala je ovaj film… Trebalo je da bude deo ovoga“, rekao je reditelj.

U jednom trenutku nije mogao da sakrije suze, piše Stil.

„Na kraju smo snimili ovaj film kao posvetu njoj. Dakle, Ida, ovo je čudo koje se upravo dogodilo i ti si deo tog čuda. Možda si negde vukla neke konce, ne znam, ali ovo je za tebe“, obratio se preminuloj ćerki i dodao:

„Ako se neko usudi da veruje da je ona sad nekako s nama, moći ćete da je vidite kako aplaudira i raduje se s nama“, dodao je.

Oskar za „Nomadland“, a Kloi Žao je najbolja rediteljka

Film „Nomadland“ rediteljke Kloi Žao (Chloe Zhao) pobednik je ovogodišnje, 93. dodele Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka, održane danas u pozorištu Dolbi i drugim lokacijama u Los Anđelesu.

U toj kategoriji bili su nominovani „The Father“, „Judas and the Black Messiah“, „Minari“, „Promising Young Woman“, „Sound of Metal“, „The Trial of the Chicago 7“ i „Mank“ koji je bio favorit dodele sa najviše, ukupno deset nominacija za ovogodišnje Oskare.

Ostvarenje je dobilo glavnu nagradu, Oskara za najbolji film, dok je rediteljka osvojila nagradu za najbolju režiju i postala druga žena koja je dobila nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauka u toj kategoriji.

Pored Kloi Žao u toj kategoriji bili su nominovani Dejvid Finčer (David Fincher) „Mank“, Li Ajzak Čung (Lee Isaac Chung) „Minari“, Emerald Fenel (Fennell) „Promising Youg Woman“ i Tomas Vinterberg (Thomas) čiji je film „Drunk“ osvojio Oskara za najbolji strani film, piše Danas.

Prva rediteljka koja je osvojila nagradu za najbolju režiju je Ketrin Biglou (Kathryn Bigelow) za film „Katanac za bol“ na ceremoniji održanoj 2010. godine.

Entoni Hopkins i Frensis MekDormand dobitnici Oskara za najbolje glumce

Glumac Entoni Hopkins (Anthony) dobio je nagradu za najboljeg glumca za film „The Father“ u kojem glumi starca koji tone u demenciju.

Za Hopkinsa (83) je to drugi Oskar, a prvi je osvojio 1992. godine za ulogu čuvenog Hanibala Lektora (Hannibal Lecter) u filmu „Kad jaganjci utihnu“.

Hopkins je ujedno postao i najstariji dobitnik Oskara. Pre njega je najstariji laureat bio Kristofer Plamer (Christopher Plummer) koji je sa 82 godine dobio Oskara 2012. godine u kategoriji najbolje sporedne muške uloge u filmu „Početnici“ (Beginners).

Frensis MekDormand nagrađena je za ulogu u filmu „Nomadland“.

Glumac Danijel Kaluja (Daniel Kaluuya) i glumica Ju-Džung Jun dobili su Oskare za najbolju mušku i žensku sporednu ulogu. Tamnoputi Kaluja osvojio je Oskara za ulogu u filmu „Judas and the Black Messiah“. Glumica Ju-Džung Jun je dobila nagradu za ulogu u filmu „Minari“.

Glen Klouz (Glenn Close) (74) nije uspela da osvojio svog prvog Oskara. Bila je nominovana u kategoriji najbolje ženske sporedne uloge i to joj je bila osma nominacija u karijeri.

10 folkerskih hitova koji poručuju da je OK da žena nekad dobije batine

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

31 Shares
Share via
Copy link