Film

95. dodela Oskara: 7 zlatnih kipova za film “Sve u isto vreme”

oskar 2023
Foto: Tanjug/AP

Apsolutni pobednik 95. dodele nagrade američke filmske Akademije film je “Sve u isto vreme” rediteljskog i scenarističkog dvojca Danijela Kvana i Danijela Šajnerta, koji su se “okitili” sa po tri zlatne statue. Uz to, u Dolbi teatru u Los Anđelesu od četiri glavne glumačke nagrade, ekipa tog ostvarenja odnela je tri Oskara.

Istovremeno, to  je jedini film uz “Na zapadu ništa novo” koji je od 10 konkurentskih naslova uspeo da ostvari izvestan uspeh. Hvaljena ostvarenja “Trougao tuge”, “Duhovi ostrva”, “Elvis” i “Tar” i “Fablemanovi” svojim tvorcima nisu doneli nijednu nagradu Akademije, dok su “Top Gan: Maverik”, “Žene govore” i “Avatar: Put vode” nekako uspeli da ne odu kući praznih ruku, prenosi Telegraf.rs.

oskar 1
Foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Ceremoniju je (osvežavajuće odmereno i duhovito) usmeravao voditelj i komičar Džimi Kimel. On se spustio padobranom na scenu, a zatim je svečano otvorio dodelu nagrada i počeo šalama na račun okupljenih glumaca i filmadžija, uključujući Nikol Kidman, Meta Dejmona i Stivena Spilberga. Kimel je takođe čestitao i 16 nominovanih umenika koji su prvi put predloženi za ovu nagradu među kojima su bili i Mišel Jou, Kolin Farel, Ki Kvan, Džemi Li Kurtis i Brendan Frejzer (kao da je predvideo)…

oskar 2
Foto: Tanjug/AP

A ovo su svi pobednici sinoćne dodele Oskara:

04:33 Najbolji film godine je…

Najbolji film je “Sve u isto vreme”. Odavno nismo imali film koji je osvojio čak sedam Oskara i izdominirao na ceremoniji.

oskar 3
Chris Pizzello

Nominovani su bili i:

“Na zapadu ništa novo”, “Avatar: Put vode”, “Duhovi ostrva”, “Elvis”, “Fabelmanovi”, “Tar”, “Top Gan: Maverik”, “Trougao tuge”, “Žene prijačaju”.

Nagradu je predstavio Harison Ford.

04:27 Najbolja glumica

U kategoriji za najbolju glumicu nominovane su bile Kejt Blančet – “Tar”, Ana de Armas – “Plavuša”, Mišel Jou – “Sve u isto vreme”, Mišel Vilijams – “Fabelmanovi” i Andrea Rajzboro – “Za Lesli”.

Oskar je otišao u ruke Mišel Jou! Tako su od četiri glumačke nagrade, tri otišle u ruke ekipe “Sve u isto vreme”.

oskar 4
Foto: Tanjug/AP

– Za sve devojčice koje izgledaju kao ja, ovo je za vas. Ovo je dokaz da se snovi ostvaruju. I dame, nikad ne dozvolite da vam neko kaže da je vaše vreme prošlo. Ne bih stajala ovde da nije A24 studija, naših reditelja i cele ekipe. Moram da posvetim ovu nagradu mojoj majci, svim mamama na svetu, jer one su superheroji i bez njih ničeg ovde ne bi bilo.

– Ona ima 84 godine i danas me gleda u našem rodnom mestu u Maleziji. Donosim ti ovu nagradu kući. Hvala Akademijo, ovo je istorija koja se piše – rekla je glumica (60).

Mišel Jou ćemo uskoro videti u novim nastavcima “Avatara” i ekranizaciji romana Agate Kristi.

04:22 Najbolji glumac

Ostale su još samo tri nagrade, i to one najvažnije. Predstavile su ih Hale Beri i Džesika Čestejn…

Nominovani su bili Ostin Batler – “Elvis”, Kolin Farel – “Duhovi ostrva”, Brendan Frejzer – “Kit”, Pol Meskal – “Posle sunca”i Bil Naj – “Živeti”.

Nagradu je odneo Brendan Frejzer! Ovo je njegova prva nominacija, prvi Oskar i veliki preokret u njegovoj karijeri i životu. A Holivud voli povratnike.

oskar 5
Foto: Tanjug/AP

– Hvala Akademiji na ovoj časti i studiju A24 što su odlučili da naprave ovako riskantan film. Gospodo, vi imate srca kitova – rekao je on.

04:12 Drugi Oskar za dvojac

Idris Elba i Nikol Kidman objavili su dobitnika za najbolju režiju.

oskar
Foto: Tanjug/AP

Među nominovanima su Martin MekDona (“Duhovi ostrva”), Ruben Ostland (“Trougao tuge”), Stiven Spilberg (“Fabelmanovi”), Tod Fild (“Tar”) i na kraju Danijel Kvon i Danijel Šajnert (“Sve u isto vreme”).

oskar 7
Foto: Tanjug/AP

Oskara su dobili Kvon i Šajnert za “Sve u isto vreme”. U datom trenu, ovaj film je imao pet Oskara.

04:08 Prvi Oskar, a tek drugi film

Nakon sati i sati snimljenog materijala, neko mora da odluči šta će se od sveg tog materijala naći u filmu. Nominovani za najbolju montažu bili su filmovi “Duhovi ostrva”, “Sve u isto vreme”, “Elvis”, “Tar” i “Top Gan: Maverik”, tj. montažeri koji su ih potpisali.

Četvrti Oskar dobio je film “Sve u isto vreme”, to jest Pola Rodžers i to sasvim zaslužno za izvanredan posao. A ovo je, kako je sam istakao, tek njegov drugi fim.

04:00 In memoriam

Leni Kravic izveo je na klaviru svoju čuvenu pesmu “All my life” dok su se na ekranu iza njega nizala sećanja na radnike filmske industrije koji su preminuli prošle godine – Godar, Đina Lolobriđida, Andžela Lensberi…

03:56 Ni Gaga, ni Rijana

Ni Lejdi Gaga, ni Rijana – nagradu za najbolju originalnu pesmu dobila je numera “Natu, natu” i ekipa filma “RRR”, koju smo mogli da čujemo tokom ove ceremonije, a koja je vrlo brzo postala viralna na društvenim mrežama.

03:53 Prvi Oskar za “Maverika”

Kategorija najboljeg zvuka je bila 17. koja je predstavljena protekle noći, a pobednika su proglasile zvezde filma “Nož u leđa 2”, Kejt Hadson i Džanel Monej. Nagrada je otišla u ruke “Top Gun: Maverick”.

oskar 8
Foto: Tanjug/AP

Ovo je prvi Oskar za film koji je nominovan u šest kategorija.

oskar 9
Foto: Tanjug/AP/Paramount Pictures

03:44 Žene govore!

Najbolji scenario prema predlošku dobio je film “Žene govore” i scenaristkinja Sara Poli. Ceo film počiva na ženskom razgovoru koji je izvrsno napisan. Film prati istinutu priču grupe žena i devojčica koje su živele u radikalnoj verskoj zajednici, a onda počele da se bude svakog jutra bez ikakvih sećanja na prethodnu noću.

Ipak, tragovi na njihovim telima upućivali su na to da su silovane. Kroz razgovor (koji veoma podseća na hor grčke tragedije) zajedno su morale da donesu odluku – da li će prihvatiti svoju sudbinu, boriti se ili otići…?

Reč je o preradi romana Mirijam Touz.

03:40 Nemačka: SAD – 4:3

Jedan od ključnih Oskara – onaj za najbolji scenario – otišao je u ruke autora “Sve u isto vreme”. Činilo se u datom trenutku da će se koplja lomiti između ovog američkog ostvarenja i nemačkog konkurenta. A još je bilo vremena za iznenađenja.

oskar 10
Foto: Tanjug/AP

03:32 “Lift Me Up”

Vrlo lepa u svojoj trudnoći, Rijana je dobila svoju prvu nominaciju za Oskara za najbolju pesmu sa “Lift Me Up” iz “Crni panter: Vakanda zauvek”. Njen nastup je izazvao veliki aplauz.

oskar 11
Foto: Tanjug/AP

“Lift Me Up” je prva solo pesma koju je Rijana snimila od njenog poslednjeg albuma “ANTI”, koji je objavljen 2016.

Nisu joj nepoznate ceremonije dodele nagrada i devetostruka je dobitnica Gremi nagrade.

03:25 Naravno

Nije bilo iznenađenja kada su u pitanju vizuelni efekti. Kao i za prvi deo, “Avatar: Put vode” odneo je ovu nagradu, podsećajući sve da je reč o ostvarenju koje je na revolucionaran način spojilo animaciju i igrani film.

oskar 12
Foto: Tanjug/AP

Četiri majstora vizuelnih efekata nagrađena su za svoj rad na ovom impresivnom naučno-fantastičnom spektaklu.

03:11 O, da

Izgledalo je oko tri sata posle ponoći da se pobednik večeri polako nadzire jer samo nekoliko minuta nakon što je osvojio trećeg Oskara, nagradu za najbolju izvornu muziku opet je dobio “Na zapadu ništa novo”.

Pobednik Voker Bertleman ostavio je iza sebe čak i legendarnog Džona Vilijamsa kome je ovo bila 53. nominacija.

03:08 Početak nemačke dominacije?

Treći Oskar za film Edvarda Bergera – “Na zapadu ništa novo”. Nemačko ostvarenje odnelo je zlatnu statuu i za najbolju scenografiju.

oskar 13
Foto: Tanjug/AP

Priznanje je zasluženo, s obzrom da su Kristijan M. Goldbek i Ernestin Hiper učinili da se publika zaista oseća kao da sa glavnim junakom deli svu traumu i strah na frontu.

02:58 Ipak se pojavila

Iako se spekulisalo do zadnjeg trena da se neće pojaviti, Lejdi Gaga je zapevala pesmu “Hold my hand” iz filma “Top Gan: Maverik”. Nosila je kosu vezanu u jednostavnu pletenicu, imala je minimalnu šminku, crne pocepane farmerke i prostu crnu pamučnu majicu. Na ne-crvenom tepihu nosila je Versaće.

oskar 14
Foto: Tanjug/AP

02:53 Životinjske teme

Životinjsko carstvo se “formiralo” u Los Anđelesu, jer je za najbolji kratkometražni animirani film prošle godine proglašen “Dečak, krtica, lisac i konj”. Film Čarlija Makesija i Metjua Frojda dobio je Oskara, a zahvalnica koju su tvorci uputili bila je više nego skromna i dirljiva.

Ovaj film je inače urađen na tradicionalni način – crtan je rukom i doneo je priču o ljubaznosti, prijateljstvu, hrabrosti i nadi.

02:50 Posle magarca – slon

Nakon magarca – stigao je slon. Za najbolji kratkometražni dokumentarni film proglašen je “Šaptači slonovima” od Kartiki Gonsalves i Gunet Monga. U pitanju je Netfliksova produkcija.

02:41 Najbolje van Amerike

U kategoriji za najbolji međunarodni film nominovani su “Na zapadu ništa novo” (Nemačka), “Argentina, 1985” (Argentina), “Blisko” (Belgija”), “EO” (Poljska) i “Tiha devojčica” (Irska), a nagrada je vrlo očekivano otišla u ruke “Na zapadu ništa novo”.

oskar 15
Ekipa filma “Na zapadu ništa novo” / Foto: Tanjug/AP

Nagradu su predstavili Antonio Banderas i Selma Hajek.

oskar 16
Foto: Tanjug/AP

02:33 Druga sreća

Rut Karter dobila je Oskara za najbolji dizajn kostima u filmu “Crni panter: Vakanda zauvek”. Ovo je njen drugi Oskar, s obzirom da je istu nagradu dobila 2018. za prvi deo “Crnog pantera”.

oskar 17
Foto: Annette Brown – © 2022 MARVEL.

Ona je nagradu posvetila svojoj nedavno preminuloj majci koja je preminula u 101. godini.

02:31 Ušata filmska zvezda

Džimi Kimel izašao je na scenu u pratnji pravog magarca. Elegantna ženka bila je jedna od šest životinja koje su igrale Dženi, neočekivanu zvezdu filma “Duhovi ostrva” Martina MekDona.

oskar 18
Foto: Tanjug/AP

Nažalost, ona nije nominovana za Oskara 🙂

02:16 Tona šminke

Između filmova “Na zapadu ništa novo”, “Betmen”, “Crni panter: Vakanda zauvek”, “Elvis” i “Kit”, nagradu za najbolju šminku i frizuru dobio je “Kit”.

oskar 19
Foto: Tanjug/AP

Ovaj film nije nominovan u kategoriji za najbolje ostvarenje, ali je osvojio publiku pre svega glumom Brendana Frejzera koji je toliko opčinjavajuć da u nekom trenu više ne vidite njegovu zabrinjavajuću kilažu, već čoveka ispod sala. U sledećem shvatite koliko je ta debljina autodestruktivna, te da je hrana samo sredstvo kojim on pokušava da pobegne iz života.

oskar 20
Foto: Tanjug/AP

Šminka, koja je Frejzera učinila barem 100 kilograma težim, bila je veliki deo tog procesa.

02:09 Epska nagrada za epski film

Epska kinematrografija otišla je u ruke epskog ratnog filma. Veoma zasluženo Džejms Frend dobio je nagradu u kategoriji kinematrografije za “Na zapadu ništa novo”, filma baziranog na Remarkovom kapitalnom delu, koji prikazuje sve užase Prvog svetskog rata iz perspektive mladog, naivnog nemačkog vojnika.

oskar 21
Foto: Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

01:55 Srećan rođendan

Samo nekoliko minuta kasnije Oskara je dobio kratki film “Irski oproštaj”.

Ova crna komedija o dva brata koji tuguju zbog smrti majke smeštena je u Severnu Irsku, i sa glumcem Džejmsom Martinom u ulozi farmera Lorkana, ponovila je svoj uspeh na BAFTA ceremoniji. I naterala ceo Dolbi teatar da peva “Srećan rođendan”.

U ovoj kategoriji nije bio nominovan nijedan američki film.

01:51 Poruka Putinu

Nagradu za najbolji dokumentarni film dobio je “Navaljni”, reditelja Danijela Roera o zatvorenom Alekseju Navaljnom.

Kako pišu američki mediji, pobeda ovog filma je bila politička poruka Vladimiru Putinu.

01:37 Nisu nominacije kao “Noć veštica”

Nagradu za najbolju sporednu glumicu dobila je Džejmi Li Kurtis za film “Sve u isto vreme”. Holivudskoj veteranki (64) ovo je prva nominacija i prvi Oskar.

oskar 22
Foto: Tanjug/AP

Кertis igra tvrdoglavu inspektorku Dirdri u apsurdističkoj dramediji smeštenoj u različite multiverzume.

Može li ovo biti prva od mnogih pobeda večeras za popularni ludački film?

– Cela ekipa koja je snimila ovaj film – upravo je dobila Oskara.

– Svim ljudima koji su podržali ovaj žanr, hiljadama ljudi koji su nas podržali – ovo je Oskar za sve nas – rekla je glumica.

01:27 Od čamca do crvenog tepiha

Ke Huj Kvan je osvojio Oskara i kroz ispričao svoju potresnu priču da je bio u čamcu, izbegličkom kampu i zahvalio se svojoj majci koja ima 84 godine, kao i bratu.

oskar 23
Foto: Tanjug/AP

– U snove morate verovati, a ja sam umalo odustao od svog sna, svima poručujem da treba da nastavite da sanjate – rekao je ovaj Vijentnamac.

01:22 Gde su dva, tu je i treći

Za najbolji animirani film proglašen je “Pinokio” Giljerma del Tora.

Del Toru ova nagrada nije strana, s obzirom da je već dobio dva. Njegova mračna adaptacija čuvene priče osvojila je takođe nagradu BAFTA.

01:20 Ko je nasilan, dobiće Oskara

Pre nego što je prva nagrada dodeljena, Džimi Kimel je spomenuo čuveni “šamar”, događaj koji je obeležio prošlu godinu.

oskar 25
Foto: Tanjug/AP

– Ako iko od vas bude počinio neki akt nasilja, proglasićemo ga najboljim glumcem – rekao je on i izazvao pomalo kisele osmehe.

Podsetimo, sinoć je u Los Anđelesu održana jedna od najprestižnijih filmskih nagrada na svetu, i to 95. put zaredom.

Izvor: Telegraf.rs

Filmovi bez Afroamerikanaca, gejeva i manjina neće dolaziti u obzir za Oskara

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link