Magazin Zdravlje

3 orašasta ploda koja imaju više proteina nego jaje

orašasti plodovi
Foto: Pixabay

Poznato je da orašasti plodovi imaju brojne blagodeti i da lekari i nutricionisti preporučuju da se svakodnevno konzumiranju. Međutim, nisu svi orašasti plodovi isti, neko se može „pohvaliti“ da ima nečeg više u odnosu na onog drugog.

Kada je reč o proteinima, postoje tri orašasta ploda koja ga imaju u sebi više nego jaje, piše „Eating well“.

Kikiriki

Za njega se faktični smatra mahunarkom koja raste pod zemljom, ali se koristi i jede kao orašasti plod, pre svega zbog svog ukusa, teksture i hranljive vrednosti.

Mnogima je on baš omiljen jer je pristupačan i hranljiv, pa u 28 grama ima sedam grama proteina i dva grama vlakana. Možete ga jesti takoreći samog, ili ga ubaciti u neko jelo.

Bademi

Ovo je moćni orašasti plod koji ima niz hranljivih materija uključujući vlakna i natioksidante koji su dobri za rad srca.

U 23 komada badema, ima preko 3,5 grama vlakana što obezbeđujeviše od 10% od dnevne potrebe za njima. Njih možete dodati u salatu ili ih koristiti u kolačima.

Pistaći

Istina je da mnoge zamara njihovo ljuštenje, a ne bi trebalo ni da ih jedemo u većim količinama.

Imaju odlične nutritivne vrednosti, posebno kalijum koji reguliše krvni pritisak. Dobro se slažu sa ribom i piletinom, pa zašto ih ne biste spojili u ovoj prekrasnoj kombinaciji. U 29 grama pistaća, ima šest grama proteina.

Izvor: Ona.rs

7 najgorih izbora za doručak, prema mišljenju nutricionistkinje

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link