Magazin

Kako su orangutan i morž rasplakali ceo svet? (VIDEO)

BBC snimio je novi serijal o prirodi – Seven Worlds, One Planet. Dejvid Atenboro dokumentovao je neke od potresnih scena koju će gledaoci doživotno pamtiti, piše Noizz.

U potresnim scenama jedan orangutan se bori sa bagerom, a stotine morževa padaju sa litice u smrt pokušavajući da pobegnu od polarnog medveda. Oni koji su epizodu gledali kod kuće su u suzama pratili egzodus morževa, a onda taman što su se malo povratili, kamere se sele na Borneo gde usamljeni orangutan trči po preostalom drveću dok ga jure dva čoveka i bager. Njegova borba nije trajala dugo, bager je jači, ruši sve pred sobom i majmun pada.

Snimak orangutana je zapravo nastao još 2013. ali su ga prošle godine postavili na fejsbuk ljudi iz organizacije International Animal Rescue.

– Uprkos svim preprekama koje su pale na njega, naš tim je uspeo da spasi orangutana i prebaci ga na sigurno. Nažalost scene poput ove su sve češće u Indoneziji. Zbog krčenja šuma staništa orangutana se uništavaju, a životinje su ostavljene da gladuju i umru – saopšteno je iz te organizacije koja je orangutana iz serijala izvukla onesvešćenog i ukazala mu pomoć.
Scena sa morževima prikazuje pad sa litice visoke 80 metara i plažu na kojoj su stotine mrtvih morževa.

U Aziji živi otprilike 60 odsto svetske populacije i proteže se od Arktika do ekvatora, ali leda na kontinentu leti ima sve manje zbog globalnog otopljavanja, pa su životinje poput morževa primorane da se prebacuju na plaže preko ostataka santi. Ono što u epizodi vidimo je 100. 000 zbijenih morževa na maloj plaži, gde ih redovno napadaju polarni medvedi. Jedino mesto gde morževi mogu da se odmore su plaže kao što je ova. Da bi izbegli predatore neki morževi se penju do vrha litica odakle padaju pokušavajući da se vrate u okean.

Slična scena je prikazana u serijalu “Out Planet”, ali u njoj nije bilo polarnih medveda.

Naučnici šokirani istraživanjem o polarnim medvedima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

160 Shares
160 Shares
Share via
Copy link