Magazin

Dramatični podaci: Nestaju biljke, životinje i pijaća voda

Naučnici koji se sastaju u Kolumbiji su danas izdali izveštaje o stanju biljnog i životinjskog sveta. Izveštaj se odnosi na američki kontinent, Evropu i centralnu Aziju, Afriku i azijsko-pacifički region. Rezultat istraživanja koje je objavljeno u četiri naučna izveštaja UN o biodiverzitetu, pokazao je da na planeti Zemlji velikom brzinom nestaju životinje, biljke i pijaća voda.

Predsednik istraživačkog tima Robert Votson rekao je da rad nije bio posvećen samo živim bićima, već i kako Zemlju održati nastanjivom za ljude, jer se naša vrsta oslanja na biodiverzitet za hranu, pijaću vodu i javno zdravlje.

“Trenutno stanje podriva blagostanje širom planete, i dugoročno nam preti u pogledu hrane i vode”, naveo je Votson u intervjuu.

Prema njegovim rečima, ono što se dešava je nusprodukt sve bgatijeg i sve naseljenijeg sveta.

Ljudima treba više hrane, više vode, više energije i više zemlje, a način na koji je društvo to pokušalo da ostvari se odrazio na biodiverzitet, naveo je naučnik.

delfin
Pixabay

Važna staništa su podeljena, strane vrste su preplavile mnoga mesta, hemikalije štete biljkama i životinjama, močvare i mangrovi koji uklanjaju zagađenje nestaju, a u morima i okeanima se lovi previše ribe, tvrdi Votson.

Kako je rekao, ljudski izazvane klimatske promene i globalno zagrevanje će uskoro pogoditi biodiverzitet kao svi drugi problemi zajedno.

Izveštaji predviđaju da će, ako se trenutni trendovi nastave, na američkom kontinentu do 2050. biti 15 odsto manje biljaka i životinja nego što ih je sada, u Aziji do 2048. više neće biti ribe za komercijalni ribolov, Afrika bi do 2100. mogla da izgubi polovinu nekih vrsta ptica i sisara, a da je više od četvrtine vrsta koje žive samo u Evropi ugroženo.

Votson kaže da su izgledi sumorni ako se društvo ne promeni, ali da je to moguće.

“Nekim vrstama preti izumiranje. Drugih je sve manje. To će biti usamljenije mesto u odnosu na današnji prirodni svet. To je moralno pitanje. Da li ljudi imaju pravo da ih dovedu do izumiranja?”, naveo je on.

Nestanak jedne vrste: Uginuo poslednji severni beli nosorog

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

16 Shares
Share via
Copy link