Magazin Srbija

Sud u Požegi brzinski osudio novinara zbog grafita „Rio Tinto Marš sa Drine“ na zgradi Opštine

ivan bjelić
Foto: Screenshot/Instagram

Ivan Bjelić, novinar i borac za životnu sredinu iz Požege, na sudu je priznao da je nacrtao grafit „Rio Tinto Marš sa Drine“ na zgradi Opštine Požega, za šta je ekspresno osuđen i kažnjen sa 100.000 dinara.

Ponašanje tužoca, daleko je od profesionalnog, na šta smo se već svikli ali je i idalna prilika da ponovimo da nezavisno pravosuđe u Srbji ne postoji.

“Danas sam na saslušanju kod javnog tužioca priznao optužbe kojima se navodi da sam nacrtao grafite „Rio Tinto Marš sa Drine“ na zgradi Opštine Požega. Na pitanje tužioca zašto sam to uradio, predočio sam problem eksploatacije litijuma na šta je njen odgovor bio „ne morate ovde političke govore“ što jasno pokazuje stav tzv. nezavisnog sudstva prema ovoj temi, i ako sa moje strane političkog govora nije ni bilo”, napisao je Ivan na svom Instagram profilu.

Bjelić podseća da su građani i dalje u postupku kada je reč o kaznama za blokade puteva u prethodnom periodu, a što nikako nije legitimno.

“Ovde javno postavljam pitanje: Da li su policija i tužilaštvo toliko efikasni da one koji crtaju grafite „Rio Tinto marš sa Drine“ odmah sprovode u postupak, a one koji crtaju mete na novinarima i aktivistima ostaju pošteđeni jer sarađuju sa vlašću? Nezavisno sudstvo? Važi.

Opština je tražila nadoknadu štete u iznosu od 100.000 dinara. Neću je platiti već će novac otići u humanitarne svrhe zbog zakonske mogućnosti oportuniteta.

Ćeraćemo se još!“, poručio je na Instagramu Ivan Bjelić, mladi novinar i “zgubidan koji se bori za život”.

Premijerka obmanula čitavu Srbiju; Rio Tinto ne ide iz Srbije, uknjižio 2 nove parcele

162 Shares
162 Shares
Share via
Copy link