Magazin Srbija

Svi biseri onlajn nastave u Srbiji: Nastavnice, nešto ste zabagovali, ne pomerate se

Nastava na daljinu RTS
Foto: YT Screenshot/Telemark TV

Po mnogo čemu netipična 2020. godina uvela je onlajn nastavu u uobičajenu praksu. Često se komentariše da je naporna i komplikovana, a povremeno i izvor svađa i nezadovoljstva. Ipak, da može da bude duhovita, pokazao je klip koji je ovih dana kružio internetom, gde tata budi dete u 4:15 ujutru, kako bi postiglo sve što treba za taj dan.

I ovaj klip je, iako duhovit, na svoj način kritika obrazovnom sistemu. Ali, da onlajn nastava i te kako može biti izvor smeha, razonode i zabave u pojedinim trenucima, pokazali su nastavnici u svojoj Fejzbuk grupi gde su podelili dogodovštine sa časova.

Portal Zelena učionica izdvojio je one najzanimljivije. Neki od njih su izgovori za kašnjenje, drugi su zanimljiva pitanja usred časa, a ima tu i predloga da se mama opomene za svoje ponašanje u ednevniku.

– Nisam imao interneta, a nemam ni sada… (poruka u Gugl učionici)

– Razredna, kad počinje ta hotlajn nastava?

– Sad ću da stignem, samo da jem.

– Nastavnice, neko mi je zvonio na vrata. Mogu li da odem da ih otvorim?

– Izvinite, morao sam da nahranim svinje. (mi bismo ovom vrednom đaku sve opravdali)

– Nastavnice, izvinite što kasnim, kratio (sjekao) sam drva, ušao sam u kuću da se ugrijem i sad opet moram da nastavim. (bravo i za ovog vrednog momka!)

– Je l’ mogu da odem da operem zube? Nisam stigla, a ne mogu ovako. (prvi čas ujutru)

– Razredna, molim vas, recite profesorima da malo sačekaju s tim zadacima jer nisam u gradu, a Edmodo mi je instaliran na drugom telefonu.

– Nastavnice, nešto ste zabagovali, ne pomerate se.

Za vreme časa jedne nastavnice čulo se nekakvo ritmično lupkanje. Na njeno pitanje: “Šta je to?”, đak odgovara: “Joj, izvinite, nastavnice, sečem slaninu.”

Bilo je tu i onih koji su imali pomoć prilikom provera znanja…

odgovaranje

…ali i onih koji jednostavno nisu uspevali da utišaju svoje ukućane pa su imali zanimljive predloge za nastavnicu kako to rešiti.

onlajn biseri

Kod kuće je nezgodno, i mirisi iz kuhinje mame…

onlajn nastava biseri

A ni helikopter roditelji nisu nedostajali…

biseri onlajn nastave

Dok se svi uhodavamo u nov način rada, nadamo se da će nastavnici imati razumevanja za sve ove nezgodne situacije u kojima su se đaci nalazili. Jer, koliko je nama teško da radimo od kuće sa ukućanima kojima uvek nešto treba, toliko je i njima teško da prate nastavu dok iz kuhinje mirišu uštipci!

Poruke iz inboksa internet prodavačice perika zbog kojih žene u Srbiji danima umiru od smeha

41 Shares
Share via
Copy link