Beograd Magazin

U Beogradu skoro 100.00 dama nemaju partnera

Prema podacima Sekretarijata za upravu – Sektora za statistiku otkrili bismo da u Beogradu ima čak 96.674 žene više nego muškaraca. Odnos muškaraca i žena u Beogradu je 52,8 odsto prema 47,2 procenta u korist dama. Prema analizi ove referentne ustanove, a na osnovu reprezentativnog istraživanja iz 2016. godine, trenutno u Beogradu ima 1.724.000 duša. Od tog broja 910.337 pripadnica lepšeg pola i 813.663 muškaraca, piše blog Urbane strane.

U svojim godšnjacima i istraživanjima oni procenjuju da se savskom vodom svakog jutra umije bar 1,8 miliona stanovnika, jer ima bar 75.000 onih koji nisu zvanično zavedeni.

Prema rečima demografa dr Vladimira Nikitovića, ova disproporcija muškaraca i žena u praksi je lako objašnjiva.

Na razliku broja muškaraca i žena utiče to što dame u proseku duže žive od muškaraca. Međutim, veoma bitan faktor su migracije. Muškarci su ti koji se češće, u potrazi za poslom i boljim životom, odluče da promene mesto prebivališta. U većem broju slučajeva idu u inostranstvo – objašnjava Nikitović za Urbane strane.

Prema rečima ovog stručnjaka Instituta za društvene nauke, značajan faktor koji utiče na disproporciju muškaraca i žena jeste i to što mladići u većem broju umiru ili nasilno stradaju u mlađim godinama života.

Prosečna starost žitelja prestonice je 41,2 godine. Kod dama krštenica je stara 42,6 godina, dok su muškarci „mlađi“ – sa 39,7 godina u proseku. Po domaćinstvu imamo 2,7 članova.

Statistika otkriva i porazne rezultate, prema kojima glavni grad Srbije u odnosu na živorođene i umrle, svakog meseca izgubi preko 600 stanovnika. Od januara do aprila 2018. godine u Beogradu je umrlo tačno 8.429 građana. U isto vreme rodilo se 5.882 beba.

Ipak, za prethodnih deset godina, veštačkom migracijom iz unutrašnjosti, broj žitelja glavnog grada se povećao za preko 220.000 novih stanovnika. Interesantno, čak 35 odsto više žena nego muškaraca se doseli u prestonicu iz unutrašnjosti Srbije, BiH, Crne Gore.

Kriza se oseća i u porodici. Tokom 2016. godine sklopljeno je 9.030 brakova. U isto vreme, razveo se 2.401 par. Neudato ili neoženjeno je 27 odsto populacije glavnog grada.

Umesto 96.674 punoletne dame bez partnera, ovaj broj je u stvarnosti daleko veći. Jer nema svaka žena i svaki muškarac, po automatizmu, svog partnera. Ima i onih muškaraca koji vole druge muškarce, što je u većem broju nego kod dama koje vole druge dame.

Sve ove suve statističke brojeve treba posmatrati sa rezervom. Dečaci i devojčice do 18 godina nisu ušli u ovo istraživanje.

Dvaput duže uživaju u penzij

Žene u Beogradu žive 77,5 godina i prosečno u svojoj penziji, prema uslovima za starosnu, mogu da uživaju bar 15,5 godina.

Kod muškaraca je situacija mnogo lošija. Moraju da rade do 65. godine. A prosečno žive 72,6 godina. Što znači da oni u svojoj penziji uživaju tek 7,6 godina. Dvaput manje vremena od žena.

Nekad je lakše odustati nego voleti

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

564 Shares
564 Shares
Share via
Copy link