Lifestyle Magazin

Na odmor ne polazite bez ovih 5 stvari, na vrućini izbegavajte hladnu vodu

sladoled-odmor

Svako ko planira odmor, trebalo bi da zna kako pravilno putovati po vrućini. Odmor je ključan, ali bi određene stvari trebalo isplanirati i poneti da bismo i na putovanju bili zdravi i bezbrižni.

Doktorka Bojana Aćimović iz Hitne pomoći rekla je da je važno u putnu apoteku staviti pet stvari.

“Ako imate mučninu tokom putovanja, postoje lekovi koje bi trebalo popiti na vreme da ne biste imali tegobe. Hronični bolesnici trebalo bi da ponesu redovnu terapiju, a svi bi trebalo da imaju lekove protiv alergija i temperature. Ponesite probiotik, aktivni ugalj, i to je nešto najosnovnije, da bismo otišli bezbrižno na put i tamo bili zdravi”, rekla je doktorka.

Ona je posavetovala i da se tokom putovanja hranimo laganije, i ako vozimo obavezno pravimo pauze da bismo se odmorili i bili fokusirani.

A ukoliko ostajemo u gradu, na vrućini?

“Pošto je vikend, opustite se, ujutru izađite u šetnju, dopustite sebi kaficu u prirodi. Hronični bolesnici da piju terapiju, da ne izlaze od 12 do 17 časova kada je najjača vrućina, deci obavezno mažite kremu sa zaštitnim faktorom, i uživajte pored reke ili bazena, ali u hladovini”, rekla je ona, a prenosi portal Mondo.

Da vas neko pita čime se najbolje rashladite tokom vrelih letnjih dana, verovatno biste bez razmišljanja odgovorili – hladnom vodom. Iako većina nas poseže upravo za najzdravijim napitkom, ali u hladnoj varijanti, stručnjaci upozoravaju da time samo škodimo sebi.

Naime, hladna voda utiče na skupljanje krvnih sudova, tako da je hidratacija tela mnogo sporija nego inače. Još gora varijanta je ako ste pre te ispijene čaše ledene vode jeli – varenje će biti daleko sporije zbog skupljenih krvnih sudova.

To nije jedina mana hladne vode. Kada se suze krvni sudovi, organizmu je teže da apsorbuje nutrijente koji nam daju energiju, zbog čega se troši postojeća energija za regulaciju temperature u organizmu. Zbog toga može doći čak i do dehidracije, što je upravo suprotno od efekta koji želimo da postignemo.

Na kraju, tu je i faktor šoka. Ukoliko vam je vruće jer ste trenirali ili duže vremena proveli na suncu, definitivno ne bi trebalo da posegnete za hladnom vodom. Velika razlika u temperaturi tela i temperaturi vode koju unesete, predstavlja šok za digestivni trakt, koji neće moći da je apsorbuje. Takođe, neki ljudi su prijavljivali i hronični bol u stomaku nakon ispijanja hladne vode u ovakvim situacijama.

Naravno, to ne znači da treba da pijete vrelu vodu, već onu umerene, najbolje sobne temperature. Ona će vas, iako vam se ne čini tako, brže osvežiti.

Poslednja šansa da preko agencija odete na letovanje u julu za manje od 100€

134 Shares
134 Shares
Share via
Copy link