Lifestyle

6 proverenih strategija kako da vam ćerka izraste u nezavisnu, smelu i originalnu ženu

Odrastanje ženske dece uglavnom je određeno oprečnim porukama. Medijski trendovi im serviraju mantru da uvek moraju da budu mršave i lepe i da nije poželjno ponositi se svojim izgledom.

Kada se govori o obrazovanju, devojčice moraju biti pametne i uspešne u školovanju, ali sve vreme vodeći računa da ne budu previše pametne.

Do tinejdžerskog uzrasta, devojčice po pravilu imaju manje samopouzdanja od dečaka. Veća je verovatnoća da će imati nizak nivo samouverenosti, da će pridavati veći značaj svom izgledu i smatrati da su manje sposobne od svojih drugara dečaka.

Srećom, postoje proverene strategije koje možete koristiti da podignete samouverenu devojčicu koja sebe stavlja na prvo mesto i veruje u svoje vlastite snage, piše portal 6uka.

Evo kako da to učinite:

1. Pokažite joj kako izgleda jaka, nezavisna žena:

Budite joj uzor.

Dajte joj do znanja da cenite i vrednujete svoje vlastite talente.

Iskoristite svaku priliku da pohvalite druge žene, naglasite da je dobra ideja da žena ima svoj život izvan odnosa sa partnerom.

Razvijte svoja interesovanja, zauzmite se za sebe i pokažite joj da su žene savršeno sposobne da upravljaju svojim životom.

Govorite pozitivno o svom telu, i nikada ne govorite loše o izgledu druge žene.

2. Ohrabrite je da postavlja sebi visoke ciljeve:

Ako naučite svoju kćerku od ranog uzrasta da su muškarci i žene jednako sposobni i da mogu uspeti u bilo kojoj profesiji koju izaberu, veće su šanse da će ona razviti širok spektar interesovanja i da će odabrati karijeru prema onome što voli da radi i da neće ograničiti svoje izbore na tradicionalno ženske poslove.

3. Ohrabrite je da učestvuje u raznovrsnim aktivnostim:

Pomozite svojoj kćerki da razvije intelektualne, društvene i sportske veštine.

Ako pokaže interes za neku aktivnost – čak i ako se to smatra nečim što rade dečaci – dozvolite joj da pokuša.

Timski hobiji su odličan način da devojčice steknu prijatelje i da nauče kako da grade zdrave odnose.

4. Uvek ozbiljno shvatajte njene bojazni:

Ako vam se kćerka obrati sa nekim problemom, nemojte joj reći da “ne bude blesava” ili da “preteruje”.

Vaša uloga kao roditelja je da joj obezbedite siguran prostor u kojem može da razgovara sa vama o svemu što se dešava u njenom životu.

Naučite je da ima pravo da bude saslušana.

To će izgraditi njeno samopouzdanje zato što će naučiti da su njene brige i osećanja važna, i da zaslužuje pomoć kada joj je potrebna.

Slušanje bez osuđivanja će takođe doprineti pozitivnom odnosu između vas dve, što će uspostaviti temelje za čvrstu povezanost u godinama koje dolaze.

5. Pohvalite njena postignuća:

Zvuči očigledno, ali dečaci i devojčice jednako imaju koristi od kontinuirane pohvale i ohrabrenja.

Međutim, kod devojčica postoji dodatna komplikacija.

Od veoma ranog uzrasta, devojčice uče da je njihov izgled važniji od njihovih veština ili njihovog karaktera.

Da biste se borili protiv ove poruke, postarajte se da joj čestitate na njenim akademskim i sportskim uspesima.

Kada se ljubazno ponaša prema drugima, reci te joj koliko ste ponosni na njen dobar karakter.

6. Učite je da su odnosi sa ljudima važni, ali da njena dobrobit uvek mora biti na prvom mestu:

Za većinu nas, odnosi sa ljudima igraju ključnu ulogu u našim životima. Nema ništa loše u tome da se zaljubite, da želite biti dio kruga prijatelja i pomagati drugim ljudima.

Međutim, od devojčica i žena se često očekuje da budu emotivni i fizički negovatelji samo zbog toga što su ženskog roda. Od njih se očekuje da drugim ljudima ispunjavaju želje i podstiče ih se da udovoljavaju drugima, a ne da vode brigu o sebi. U nekim slučajevima, mogu biti prisiljene da svoje karijere i interesovanja stave u drugi plan. Zbog toga mogu postati neispunjene, depresivne i pune gorčine.

Učite svoje kćerke kako izgleda zdravo prijateljstvo i veza, i recite joj da ima pravo da kaže “ne” bilo kome, čak i partneru ili prijatelju.

Ne postoji lakši način – da biste odgojili samouverenu kćerku, potrebno je mnogo ljubavi i truda. Moraćete joj vlastitim primerom pokazati šta je zdravo ponašanje i mnogo razgovarati o tome šta znači biti jaka žena u današnjem društvu.

Ponekad vam se može činiti da gubite bitku protiv poruka koje vaša kćerka dobija iz medija, škole, od prijatelja, pa čak i od nekih članova porodice. Međutim, kada se ona kao odrasla osoba osvrne na svoje detinjstvo, biće vam zahvalna što ste joj pomogli da izgradi zdrav identitet koji ne zavisi od odobravanja drugih ljudi.

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
12 Shares
Share via
Copy link