Novi Sad Vesti

Branioci novosadske obale privremeno zaustavili mašine, ‘stradalo’ 21 stablo

Šodroš rušenje drveća
Foto: Collage / Luftika / Screenshot / Facebook / ekoloskifrontns

Ekološki aktivisti okupljeni oko „Šodroš Survivor kampa“ već sedmi mesec se bore za očuvanje područja Šodroša i Kameničke ade, uprkos dolasku radnika kineske kompanije „CRBC“, koji su počeli sa pripremama za izgradnju četvrtog mosta u Novom Sadu.

Poznato je da je ovo područje stanište više od 200 zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta, a na terenu je već više od mesec dana i teška mehanizacija „Milenijum tima“, koja vrši „razminiravanje“ terena.

Kako taj proces izgleda u praksi, mogli smo videti juče, pošto su bageri na Kameničkoj adi započeli sa čupanjem i rušenjem drveća.

Seča privremeno zaustavljena, radnici izašli na teren bez ikakvog nadzora

Međutim, kamperi su uspeli da privremeno zaustave seču drveća na ovom području, zoni koja je novim GUP-om proglašena za zaštićeno stanište biljnih i životinjskih vrsta, a nalazi se pod oznakom NSA22a.

Kako Ekološki front Novi Sad piše u svojoj objavi na Fejsbuku, „isečeno je 21 stablo različitih starosti, od mladih do starih, uglavnom vrba“.

Navode da su radnici „Milenijum tima“ izašli na teren bez ikakvog nadzora, kao i da su od policije, koja je po njihovom pozivu izašla na teren i načinila službenu belešku, prvi put čuli za termin „mere zaštite“.

Aktivisti nameravaju da danas o čitavom događaju obaveste Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Pokrajinsku inspekciju za zaštitu životne sredine, nakon što su juče bezuspešno pokušali da ih kontaktiraju.

Nastavak borbe kroz institucije, uz poziv Novosađanima da im se pridruže na terenu

Kako navode, nadležni se od početka pripremnih radova prema ovoj prirodnoj oazi odnose na bahat i neprimeren način.

Tako se iz kompanije „Milenijum tim“  „nisu udostojili da pošalju nadzor, nego su pustili radnike, drvoseče i bageriste, upitnih kvalifikacija, da seku i krče, iako je jedna od mera zaštite obaveštavanje Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u slučaju pronalaska zaštićene i strogo zaštićene vrste“, stoji u objavi Ekološkog fronta Novi Sad.

Ekološki front objava drveće
Foto: Printscreen / Facebook / ekoloskifrontns

Ekološki aktivisti koji se bore za odbranu pluća grada naglašavaju da se u svojoj borbi obraćaju nadležnim institucijama, kako bi se poštovali zakoni naše države i ovom prilikom još jednom pozvaju Novosađane da im se pridruže na terenu.

Izvor: Facebook / Ekološki front Novi Sad

Bageri na Kameničkoj adi počeli sa rušenjem, Rundek pozvao Novosađane da stanu uz aktiviste (VIDEO)

16 Shares
Share via
Copy link