Vesti Novi Sad

Od sada možete da predlažete imena gradskim ulicama

Nekada su imena ulica Novog Sada služila kao smernice, pa se tako Bolničkom ulicom stizalo do bolnice, Baštenskom do povrtnjaka, a čuvenom Dunavskom, naravno, do Dunava.

Ulice su dobijale nazive po biljkama i životinjama, tako je današnja Slovačka ulica nosila naziv Paradajzova, Laze Telečkog je bila Ruzmarinova, Petra Drapšina Zmijska, a Lukijana Mušickog Lisičija.

Takve nazive i dan-danas zadržale su neke ulice u Sremskoj Kamenici, poput onih Hrastova, Borova, Ulica bokvica. U gradu su neke ulice često menjale naziv, te su u poslednja dva i po veka Futoška, Zmaj Jovina i Ulica Danila Kiša ime promenile čak dvadeset puta.

Danas ulice našeg grada najčešće dobijaju imena po značajnim ličnostima iz oblasti kulture.

U susret godini kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture – 2021, Skupština grada je prihvatila predloge Komisije za davanje imena ulicama, pa će pojedine ulice nositi ime vajara Jovana Soldatovića, književnog i kulturnog istoričara i kritičara Živana Milisavca i kompozitora Rudolfa Bručija.

Predsednica Komisije za davanje imena ulicama Kristina Meneši kaže da predlog za davanje ili promenu naziva ulice toj komisiji mogu podneti građani Novog Sada i privatni preduzetnici. Ona objašnjava da se predlog dostavlja Službi za katastar nepokretnosti u Novom Sadu i Zavodu za urbanizam da bi se dobilo stručno mišljenje.

Zatim Komisija razmatra predlog i ukoliko se pozitivno izjasni, prosleđuje ga nacionalnim savetima mađarske, slovačke i rusinske nacionalne manjine da se i oni izjasne, a zatim i Pokrajinskom sekretarijatu za lokalnu samoupravu i međuregionalnu saradnju i najzad predsedniku Skupštine grada. Kada Skupština donese odluku o nazivu ulice, ona se prosleđuje Gradskoj upravi za komunalne poslove i Službi za katastar nepokretnosti Novog Sada.

Kristina Meneši smatra da je vrlo važno pokazati ozbiljnost kod predlaganja naziva ulica jer se na taj način odgovorno odnosimo prema kulturi sećanja u našem društvu, kao i da taj postupak ne sme biti sredstvo za promovisanje bilo čijih stranačkih ideja, već treba težiti da predlozi budu formulisani tako da su prihvatljivi najširem krugu građana.

Poziv građanima

Komisija Skupštine grada za davanje naziva delovima naseljenih mesta i javnih službi poziva građane Novog Sada da daju doprinos dodeljivanju naziva gradskim ulicama.

Građani predloge mogu slati na adresu Žarka Zrenjanina 2, 21101 Novi Sad, ili na e-mail adresu skupstinagradanovisad.rs.

Top 5 najlepših ulica u Novom Sadu

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku