Magazin Srbija

Kako da od namirnica iz Lidla i za samo 2.465 dinara napravite 4 bogata ručka?

Lidl namirnice
Foto: Luftika

Koliko puta vam se desilo da krenete u prodavnicu sa 3.000 dinara, a vratite se kući skoro pa praznog cegera, ali i novčanika?

Cene vrtoglavo rastu, a primanja stagniraju, pa se u tom raskoraku moramo snalaziti. Odlučila sam da probam da tih 2.500 – 3.000 dinara maksimalno pametno iskoristim i utrošim za namirnice kojima ću spremiti što više obroka za četvoročlanu porodicu.

Da bih uspela u ovom poduhvatu i da jela budu ukusna i raznovrsna, zaputila sam se u nabavku u Lidl, jer je provereno najbolji saveznik kućnog budžeta.

Lidlova korpa
Foto: Luftika

U ovaj izazov sam se upustila sa idejom da uz svo svoje kulinarsko umeće i veštinu ekonomisanja namirnicama, mogu da spremim maksimalno 3 ručka. Međutim, konačan ishod me je vrlo prijatno iznenadio. Skuvala sam čak 4 ručka i 1 večeru za svega 2.465 dinara.

Evo i kako…

Lidl račun
Foto: Luftika

Jelovnik i spisak namirnica

Prvo sam napravila jelovnik za 3 ručka:

  1. Vekna od mlevenog mesa sa kromiprom i salata
  2. Piletina s mlincima, supa i salata
  3. Pileći medaljoni u sosu od pečuraka i povrća, krompir i salata

Zatim sam napravila spisak namirnica i krenula u Lidl.

Kupila sam:

  • 2 cela pileta od po 1,5kg
  • 750g svinjskog mlevenog mesa
  • 2kg krompira
  • Smrznut spanać u listićima 450g
  • Smrznuto povrće 450g
  • 2 kese mlinaca
  • 2 salate puterice
  • 1 neutralna pavlaka za kuvanje
  • Šampinjoni 200g
  • Luk, šargarepa

Ručak br. 1 –  Piletina sa mlincima

Pletina s mlincima
Foto: Luftika

Odlučila sam da jedno celo pile upotrebim za piletinu s mlincima. Odkostila sam ga, iseckala na komade srednje veličine i začinila.

Kratko sam obarila mlince i polovinu poređala u pekač, koji sam prethodno premazala sa malo pavlake za kuvanje.

Pimprma mlinci
Foto: Luftika

Na mlince sam stavila začinjeno meso, prelila preko njega pola neutralne pavlake, na to drugu polovinu mlinaca i stavila da se peče.

Od ostataka pileta skuvala sam supu.

Lidl ručak supa
Foto: Luftika

Pošto je pri kostima ostalo još mesa, to se lepo skuvalo u supi, pa sam ga odvojila od kostiju i ostavila po strani.

Ručak br. 2 – Vekna od mlevenog mesa

Sutradan sam spremala fašir – veknu.  Mleveno meso sam začinila i dodala mu sitno seckan crni luk.

Vekna s mesom priprema
Foto: Luftika

Razvila sam meso na podlogu, po sredini poređala polovine od 3 skuvana jaja i urolala u veknu.

Fašir vekna s jajima
Foto: Luftika

U pekač sam oko mesa poređala krompir i stavila da se peče. Uz taj ručak sam pripremila i spanać, a ostalo je i supe od prethodnog dana.

Komplet ručak fašir vekna
Foto: Luftika

Ručak br. 3 – Pileći medaljoni u sosu

Drugo celo pile sam namenila za medaljone u sosu. Iseckala sam belo meso, a batake sam ostavila da se ispeku posebno. Ostatak od pileta sam stavila da se skuva supa.

Belo meso sam izdinstala sa pečurkama i začinima i u to dodala malo neutralne pavlake.

piletina u sosu
Foto; Luftika

Kada je bilo skoro gotovo, dodala sam prethodno obarenu mešavinu povrća (karfiol, brokoli, šargarepa). Ovo jelo super ide sa barenim krompirom.

Pileći medaljoni u sosu
Foto: Luftika

Pošto deca uvek izvoljevaju da im se to ne sviđa, njima sam ispekla ona dva bataka i napravila pire krompir.

pileći bataci
Foto: Luftika

Ručak br. 4 – Pilav

Kada sam završila sa izazovom kuvanja što više jela za malo para, shvatila sam da mi je preostalo namirnica za još jedno jelo – pilav naravno.

Pilav jelo
Foto: Luftika

U kući uvek imamo pirinča i ovo jelo se u većini porodica sprema posle nedeljnog ručka od mesa koje se kuvalo u supi. Iseckala sam svo pileće meso što mi je ostalo od kuvanja u supi i shvatila da ga ima baš dosta.

Veći deo sam dodala izdinstanom luku, šargarepi i pirinču i zapekla pilav kratko u rerni.

Gotov pilav
Foto: Luftika

Preostalo meso sam namenila za večeru.

Večera – tortilje 

Tortilje su jelo koje svi obožavaju i ja ih uvek imam u kući.  Spremam ih sa mesom i pomfritom, a idealne su za “podvaljivanje”.

Lidl tortilja
Foto: Luftika

Naime, od mesa koje se ne pojede za ručak bilo da je pečeno ili kuvano može da se napravi fenomenalna večera. Tako sam i ovaj put svo preostalo meso od ručka ugrejala u tiganju.

pileće meso
Foto: Luftika

Zatim sam ga urolala u tortilju premazanu sa palvakom i senfom. U to sam dodala pomfrit i salatu, pa je ukus bio savršen.

Tortilja recept
Foto: Luftika

Posle ovog svog “eksperimenta“, kao neko ko svakodnevno kupuje namirnice za ručak i po drugim marketima, stekla sam utisak da se za jednu nedeljnu kupovinu u Lidlu može spremiti kompletan ručak više, nego da se nabavka obavlja u drugim trgovinama.

Pa, malo li je?!

Helena Duković

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link