Koliko puta vam se desilo da krenete u prodavnicu sa 3.000 dinara, a vratite se kući skoro pa praznog cegera, ali i novčanika?
Cene vrtoglavo rastu, a primanja stagniraju, pa se u tom raskoraku moramo snalaziti. Odlučila sam da probam da tih 2.500 – 3.000 dinara maksimalno pametno iskoristim i utrošim za namirnice kojima ću spremiti što više obroka za četvoročlanu porodicu.
Da bih uspela u ovom poduhvatu i da jela budu ukusna i raznovrsna, zaputila sam se u nabavku u Lidl, jer je provereno najbolji saveznik kućnog budžeta.
U ovaj izazov sam se upustila sa idejom da uz svo svoje kulinarsko umeće i veštinu ekonomisanja namirnicama, mogu da spremim maksimalno 3 ručka. Međutim, konačan ishod me je vrlo prijatno iznenadio. Skuvala sam čak 4 ručka i 1 večeru za svega 2.465 dinara.
Evo i kako…
Jelovnik i spisak namirnica
Prvo sam napravila jelovnik za 3 ručka:
- Vekna od mlevenog mesa sa kromiprom i salata
- Piletina s mlincima, supa i salata
- Pileći medaljoni u sosu od pečuraka i povrća, krompir i salata
Zatim sam napravila spisak namirnica i krenula u Lidl.
Kupila sam:
- 2 cela pileta od po 1,5kg
- 750g svinjskog mlevenog mesa
- 2kg krompira
- Smrznut spanać u listićima 450g
- Smrznuto povrće 450g
- 2 kese mlinaca
- 2 salate puterice
- 1 neutralna pavlaka za kuvanje
- Šampinjoni 200g
- Luk, šargarepa
Ručak br. 1 – Piletina sa mlincima
Odlučila sam da jedno celo pile upotrebim za piletinu s mlincima. Odkostila sam ga, iseckala na komade srednje veličine i začinila.
Kratko sam obarila mlince i polovinu poređala u pekač, koji sam prethodno premazala sa malo pavlake za kuvanje.
Na mlince sam stavila začinjeno meso, prelila preko njega pola neutralne pavlake, na to drugu polovinu mlinaca i stavila da se peče.
Od ostataka pileta skuvala sam supu.
Pošto je pri kostima ostalo još mesa, to se lepo skuvalo u supi, pa sam ga odvojila od kostiju i ostavila po strani.
Ručak br. 2 – Vekna od mlevenog mesa
Sutradan sam spremala fašir – veknu. Mleveno meso sam začinila i dodala mu sitno seckan crni luk.
Razvila sam meso na podlogu, po sredini poređala polovine od 3 skuvana jaja i urolala u veknu.
U pekač sam oko mesa poređala krompir i stavila da se peče. Uz taj ručak sam pripremila i spanać, a ostalo je i supe od prethodnog dana.
Ručak br. 3 – Pileći medaljoni u sosu
Drugo celo pile sam namenila za medaljone u sosu. Iseckala sam belo meso, a batake sam ostavila da se ispeku posebno. Ostatak od pileta sam stavila da se skuva supa.
Belo meso sam izdinstala sa pečurkama i začinima i u to dodala malo neutralne pavlake.
Kada je bilo skoro gotovo, dodala sam prethodno obarenu mešavinu povrća (karfiol, brokoli, šargarepa). Ovo jelo super ide sa barenim krompirom.
Pošto deca uvek izvoljevaju da im se to ne sviđa, njima sam ispekla ona dva bataka i napravila pire krompir.
Ručak br. 4 – Pilav
Kada sam završila sa izazovom kuvanja što više jela za malo para, shvatila sam da mi je preostalo namirnica za još jedno jelo – pilav naravno.
U kući uvek imamo pirinča i ovo jelo se u većini porodica sprema posle nedeljnog ručka od mesa koje se kuvalo u supi. Iseckala sam svo pileće meso što mi je ostalo od kuvanja u supi i shvatila da ga ima baš dosta.
Veći deo sam dodala izdinstanom luku, šargarepi i pirinču i zapekla pilav kratko u rerni.
Preostalo meso sam namenila za večeru.
Večera – tortilje
Tortilje su jelo koje svi obožavaju i ja ih uvek imam u kući. Spremam ih sa mesom i pomfritom, a idealne su za “podvaljivanje”.
Naime, od mesa koje se ne pojede za ručak bilo da je pečeno ili kuvano može da se napravi fenomenalna večera. Tako sam i ovaj put svo preostalo meso od ručka ugrejala u tiganju.
Zatim sam ga urolala u tortilju premazanu sa palvakom i senfom. U to sam dodala pomfrit i salatu, pa je ukus bio savršen.
Posle ovog svog “eksperimenta“, kao neko ko svakodnevno kupuje namirnice za ručak i po drugim marketima, stekla sam utisak da se za jednu nedeljnu kupovinu u Lidlu može spremiti kompletan ručak više, nego da se nabavka obavlja u drugim trgovinama.
Pa, malo li je?!
Lidlov fer odnos prema zaposlenima, 4. godinu zaredom nagrađen „Top Employer“ sertifikatom
Dodaj komentar