Magazin Novi Sad

Prvo Oče naš i tamjan, pa čas može da počne: Nesvakidašnji ritual u novosadskoj školi

Začuđena majka iz Novog Sada na društvenim mrežama je prepričala ritual koji učiteljica njenog deteta praktikuje pre početka časova. Prvo Oče naš i tamjan, pa čas može da počne, tako bi se u najkraćim crtama mogla opisati njena objava, a koja je očekivano izazvala buru komentara.

Dan pre nego što su školska zvona označila početak školske godine učiteljica u OŠ „Ivo Lola Ribar“ u Novom Sadu poslala je predlog roditeljima svojim učenika.

On glasi ovako: Da li se slažete da svakodnevno pre početka nastave zapalimo tamjan u našoj učionici i izgovorimo molitvu Oče naš. Poruku je na roditeljskoj Vajber grupi napisala učiteljica jednog odeljenja četvrtog razreda, piše Mondo.

Ispod pitanja ostavljena je mogućnost roditeljima da glasaju da li su saglasni sa tim predlogom ili ne i velika većina, tačnije 18 roditelja je podržao predlog učiteljice, dok se nekolicina protivila.

Ispod objave stavljena je i slika na kojoj stoji da ne postoji virus koji će opstati u kući u kojoj se tamjan svakodnevno pali.

Objava je vrlo brzo podeljena na društvenim mrežama i izazvala bezbroj komentara.

Jedna od majki koja je pitanje učiteljice i podelila zapitala se da li je uopšte moguće da se tako nešto pita, te da je Srbija sekularna država.

fb komentar

„Srbija se deli na 80 i 20 posto, ovih 20 beži iz zemlje, a preostali će nas dokrajčiti“, „Ne mogu da poverujem u ovo“, „kakva sramota“ – samo su neki od komentara zabrinutih korisnika društvenih mreža.

Ne možemo a da se složimo sa zabrinutom majkom. Za hrišćanske rituale postoji vreme i mesto, a to definitivno nije škola.

Salivanje straha je najopasniji obred srpskog naroda kojim bukvalno žrtvujete dete

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentara

Klikni da objaviš komentar

 • Ovo stvarno nije normalno! Ni učetiljica, ni većina tih roditelja…Decu su upisali u školu, ne na bogosloviju ili u neku sektu…Ja bih moju decu odmah prepisala u drugo odeljenje, ili još bolje-u drugu školu…

  • nije uobicajeno a ne nenormalno. nenormalan je stav da je tako nesto nepozeljno jer „zivimo u 21. veku“. kakve veze sa mozgom to ima? veze sa zivotom nema ni zakljucak da tu spada „80 posto onih koji ce nas dokrajciti“. upravo u tih 80 posto spada i ta „pametnica“ koja je to izjavila jer kada bi toliko ljudi zaista bilo religiozno, sigurno ne bi smo ziveli kako zivimo.

   ne smetaju vam jale i bube, cece, djoganijevi, vrsnjacko nasilje, droga, sve vise rastuci nemoral, depresija, beznadje… ali je oce nas skandal! zatucano, neprihvatljivo, stetno, sektaski…?! to je glavni i jedini problem a stavljanje maske detetu, zabrana da trci, peva, da se druzi… je u redu? po kojoj statistici je navodna bolest bila opasnija u vreme vanrednog stanja (zatvora) u odnosu na danas? stanje je manje-vise nepromenjivo. zasto onda nismo i dalje u zatvoru i sa druge strane zasto smo uopste i bili ako su sadasnje mere dovoljne? uspanicili ste se kao da je kuga u pitanju a pominjete neki 21. vek aludirajuci na napredak. ne znam samo u cemu. licemeri!

   e zato cemo garantovano propasti. jer ocigledno nije resenje da se otarasimo vodje i njegovih botova. postoji i ta druga ekipa pametnjakovica koja nije nista bolja. upravo kao vlast i „opozicija“. ne zna se ko je gori a i jedni i drugi su slika i prilika naroda u celini.

   • Druže ne smeta nikome „očenaš“ naravno, ali da li bi ti pristao da isti u učionici pročita adventistički ili baptistički pastor? Naravno da ne bi. I crkva koja propagira mađijanje tamjanom ni reč o jalama, bubama , cece, djoganijevi, vrsnjacko nasilje, droga, sve vise rastuci nemoral, depresija, beznadje…ni reč da kažu ni vladike, ni popovi. I svakome ko pročita Bibliju je jasno da ta ideologija nema veze sa hrišćanstvom ni Jevandjeljem nego da se to obeležava teritorija. Ok može očenaš ali bez crkvenih obeležja

 • A šta sa decom koja nisu pravoslavci? Treba svi da pevaju oče naš? I katolici, i muslimani, i ateisti…? Bruka. Na lečenje je treba poslati. Očigledno ima nekih psihičkih problema

973 Shares
973 Shares
Share via
Copy link