Vesti

Nudle koje Srbi obožavaju povlače se sa tržišta u 2 zemlje, sumnja se da sadrže supstancu koja izaziva rak

nudle

Indonežanski prehrambeni gigant brani bezbednost svojih proizvoda nakon povlačenja proizvoda u Maleziji i Tajvanu, gde zdravstveni zvaničnici kažu da su otkrili supstancu koja potencijalno izaziva rak u popularnom brendu Indomie instant nudli.

– Želeli bismo da podvučemo da… su naše Indomie instant nudle bezbedne za konzumiranje – rekao je član upravnog odbora Indofoods Tufik Viratmadja i dodao:

– Sve instant nudle, koje su proizvedene od strane Indofood u Indoneziji proizvode se u skladu sa bezbednosnim standardima hrane za instant nudle i prema standardima Indonežanske Nacionalne agencije za kontrolu lekova i hrane.

Inače, Indofoods je jedan od najvećih svetskih proizvođača instant nudli i izvozi svoje proizvode u više od 90 zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju i Nigeriju, gde su posebno popularni, prenosi CNN.

Zdravstveni zvaničnici u Maleziji i Tajvanu rekli su ove nedelje da su pronašli jedinjenje etilen oksida u Indomie nudlama sa ukusom specijalne piletine.

Inače, etilen oksid je gas bez boje i mirisa, koji se koristi za sterilizaciju medicinskih uređaja, a prema Agenciji za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Država, gas može doprineti povećanom riziku od raka, prenosi Nova.

Samo nekoliko dana ranije, Ministarstvo zdravlja Tajpeja objavilo je da su zvaničnici otkrili etilen oksid u dve vrste instant nudli, uključujući Indomie nudle sa ukusom piletine, nakon nasumičnih inspekcija u prestonici.

Generalni direktor spoljne trgovine Indonezije Budi Santoso rekao je na konferenciji za novinare da su lokalni zvaničnici „odmah proverili“ povučene proizvode i utvrdili da su bezbedni za potrošnju.

Dodao je da su tajvanski propisi „veoma osetljivi i drugačiji“ u poređenju sa onima u Indoneziji.

Nadzorni organi i lokalni zakonodavci u zemlji pozvali su vladu da dalje istraži problem, a član Veća narodnih predstavnika Republike Indonezije Kurniasih Mufidajati pozvao je Agenciju za hranu i lekove da testira više uzoraka Indomie-a kako bi se uverili da su bezbedni za konzumaciju.

Inače, Indomie je prvi put lansirao instant nudle sa ukusom piletine 1972. godine.

Otvoren prvi korejski supermarket u Beogradu, masovna otimačina za jedan proizvod

Share via
Copy link