Srbija Vesti

Poskupelo grejanje u 14 gradova, kupljena tek trećina potrebnog mazuta za zimu

radijator

U Srbiji je 14 lokalnih samouprava toplanama odobrilo poskupljenje cene centralnog grejanja, a postoji mogućnost da se taj broj uveća u narednim danima. U nekim opštinama građani će za centralno grejanje morati da plaćaju i 35 odsto više nego što je to dosad bio slučaj.

Stručna javnost ocenjuje da će tako nešto biti veliki udar na potrošače te da bi zbog vanredne situacije usled globalne energetske krize, ove grejne sezone država trebalo da subvencioniše račune građana za centralno grejanje.

Direktor poslovnog udruženja „Toplane Srbije“ Dejan Stojanović kaže za Danas da u našoj zemlji postoji ukupno 60 toplana od kojih samo njih 13 pred nastupajuću grejnu sezonu nije podnelo zahtev za poskupljenje centralnog grejanja.

– Različiti su iznosi koje su toplane zatražile kao povećanje cene svojih usluga i oni su u rasponu od dva do 35 odsto. Dosad je odobreno da do poskupljenja dođe u 13 lokalnih samouprava, a da li će ga biti i u drugim odlučiće njihova rukovodstva. Ono što je izvesno je da će sve toplane dočekati grejnu sezonu potpuno spremne. U slučaju da bude hladnih dana toplane će od 1. oktobra biti u mogućnosti, nakon što će u svima dotad biti završene remontne radnje, da snabdevaju domaćinstva koja su priključena na daljinski sistem grejanja – objašnjava sagovornik Danasa.

On dodaje da će sve toplane, bez obzira što se nalazimo u energetskoj krizi, zagrevati objekte u kojima se nalaze potrošači preporučenom temperaturom koja iznosi između 19 do 21 stepen Celzijusa.

– To znači da u stanovima temperatura ni u jednom trenutku neće biti ispod 19 stepeni, odnosno ispod preporučene temperature. Ako bi se to desilo potrošači bi se dogrevali na struju i onda ne bi mogao da se sprovede planirani proces štednje električne energije. S druge strane neće biti, baš zarad uštede energije, ni takozvanog pregrevanja odnosno temperatura u stanovima neće biti veća od 21 stepena, kao što je ranije umelo da se događa – naglašava Stojanović.

Izvor: Danas

Kompanije koje su glavni krivci što građani Srbije dišu otrovan vazduh

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
80 Shares
Share via
Copy link