Novi Sad Vesti

Anita i Saša iz Novog Sada postali prvi mačkositeri, obilaze vaše ljubimce dok ste na putu

Foto: Privatna arhiva

Neretko se vlasnici kućnih ljubimaca sreću sa nedoumicom kome svog krznenog prijatelja poveriti na čuvanje tokom putovanja. Koliko puta ste čuli da ta mala klupka sreće, kada se odvoje od vlasnika, počnu da odbijaju hranu, postanu letargični?

E pa, Novosađani, od sada možete putovati bezbrižno!

Foto: Privatna arhiva

Jedan mladi bračni par iz Novog Sada radi nesvakidašnji posao. Anita i Saša Rebović veliki su ljubitelji životinja, angažovani u njihovom spasavanju, lečenju i udomljavanju. Trenutno brinu o tri kučeta i dva mačeta, spremna da nađu svoj dom. Uz to, imaju svojih dvanaest mačaka i tri psa, pa su iz te ogromne ljubavi pre godinu dana započeli dodatni posao. Ovi simpatični novosadski mačkositeri osnovali su Mei’s Cat Sitting, koji pruža usluge čuvanja mačaka dok su vlasnici na poslovnom putu ili odmoru. Vođenje brige o tuđim ljubimcima rade isključivo u domu gazda, kako bi životinje bile što manje izlagane stresu, piše Moj Novi Sad.

Anita je rođena 1992. u Novom Sadu, završila je Medijske studije na Filozofskom fakuktetu, a trenutno radi za jednu američku firmu sa sedištem u Budimpešti. Njen suprug Saša rođen je u Mostaru 1985. da bi, nakon mnogobrojnijh selidbi tokom i posle rata, došao u Novi Sad da studira i tu je i ostao. Bavi se programiranjem, a dugo godina je bio salsa instruktor u jednoj plesnoj školi. Sada imaju i zajednički biznis od kojeg, kako kažu, ne može da se živi, ali se radi iz ljubavi.

– Ideja je potekla iz ličnog iskustva. Jedne godine kada smo otišli na more, odneli smo naše tri mace kod mojih roditelja na čuvanje. Sofi je tada jako teško podnela promenu prostora. Nije htela da jede, upala je u depresiju, smršala je, objašnjava Anita.

Nakon saznanja da su mačke životinje koje se vezuju za prostor, palo im je na pamet da pokušaju sa ketsitingom, odnosno obilaženjem maca. U dogovoru sa vlasnicima obiđu ih jednom, dva ili tri puta dnevno.

– Prvog klijenta smo imali prošle godine u letnjoj sezoni. Tako da se može reći da proslavljamo prvi rođendan. Interesovanje je u početku bilo malo, međutim, za vreme majskih praznika je nastao pravi „bum“ – dodaje Anita.

Ona nema informaciju da li se u Novom Sadu još neko bavi sličnim poslom, a i dosta naših sugrađana bira da životinje ostavlja po pansionima. Nemaju svi poverenja da puštaju neznance u svoj dom, što je potpuno razumljivo, pa iz tog razloga Rebovići insistiraju na prethodnom upoznavanju sa vlasnicima.

– Svaki put kada obiđemo macu ili mace, mi vlasnicima pošaljemo slike i video-zapise. Do sada nismo imali nijedno loše iskustvo. Štaviše, često nam vlasnici ostavljaju bakšiš i donose poklone sa putovanja. Neki su toliko stekli poverenje u nas da su izradili ključeve samo za nas – naglašava mlada mačkositerka.

Vlasnici im se javljaju kada odlaze na duža, ali i kraća putovanja, a posla najviše bude za vreme praznika i u toku letnje sezone. Ipak, imaju i stalne klijente koji baš često putuju pa se susreti sa macama širom Novog Sada odigravaju tokom cele godine.

Foto: Privatna arhiva

U ovakvom poslu, neminovne su i anegdote.

– Mace obožavaju sudopere, pa smo ih neretko zaticali tamo, kako se igraju vodom. Nedavno smo obilazili i jedan tandem sačinjen od kuce i mačeta i to je bilo mnogo simpatično – ističe sagovornica portala Moj Novi Sad.

Ona napominje i da neke mace umeju da budu veoma plašljive, pa se trude da ih animiraju na sve moguće načine. U pomoć često pozovu i Jutjub pa macama puste video snimke sa pticama, koje one onda predano posmatraju, širom otvorenih očiju.

Izvor: Moj Novi Sad

 Hotel za mačke u Novom Sadu je totalni hit, posao cveta, a cena je pristupačna

178 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap