Novi Sad

Grejanje na energiju smeća: Novosadski gimnazijalci ovom idejom pobedili 32 evropske ekipe

deponija-deponija
Foto: N1

Ekipa Gimnazije „Svetozar Marković“ trijumfovala je na Evropskom samitu mladih o klimatskim promenama. Učenici četvrtog razreda Lenka Stević, Relja Jocić i Strahinja Đukić su, u konkurenciji vršnjaka iz 28 članica EU i još četiri zemlje kandidata, osvojili prvo mesto.

„Naša osnovna ideja je bila da svo smeće iz novosadske gradske deponije bude smešteno u ogromne podzemne bunkere, gde bi se vremenom akumulirali ugljen-dioksid, metan i drugi gasovi, koji bi se kasnije iskoristili za zagrevanje grada“, objašnjava Strahinja.

Lenka dodaje da bi se ovi gasovi mogli koristiti i u druge svrhe.

„Poput metana i ugljendioksida, koji mogu biti i korisni kada se cevima odvode i upotrebe za grejanje ili hlađenje grada, industrijskih postrojenja, da se proizvodi suvi led, da se koristi za dezifekciju ili u auto-industriji i prehrani“, navodi ona za Novosti.

Prema rečima direktorke Gimnazije „Svetozar Marković“ Tatjane Vukadinović, značaj ovakvih projekata je velik, jer pokreće učenike i obrazovnu zajednicu, prenosi 021.

„Ono što je ostavilo poseban utisak na mene je da evropske institucije koriste pamet i kreativnost mladih kao resurs. Ima mnogo darovite dece, koja nisu ‘opterećena šablonima’, koja su zakoračila u svet odraslih, te moramo da ih uključimo u rešavanje izazova s kojima se susrećemo, da im lokalne institucije i zajednica pruže, po uzoru na Samit, priliku da podele svoje ideje i ponude moderna i jedinstvena rešenja“, poručuje Vukadinović za Dnevnik.

Ovi maturanti će, ukoliko dozvoli epidemiološka situacija, učestvovati na evropskom okupljanju mladih u oktobru u Strazburu.

Amerikanac u Novom Sadu o tome koliko je lepo živeti u Srbiji i koliko smo postali slepi

OGLAS

Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.
495 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook Messenger
  • Viber
  • Pinterest
  • More Networks
495 Shares
Copy link