Novi Sad Vesti

Novosadski četvrtaci i učiteljica đuskali uz nacionalističku pesmu Baje Malog Knindže (VIDEO)

baja mali knindza
Foto: printscreen

Učenici 4. razreda Osnovne škole „Vasa Stajić“ iz Novog Sada rastanak od učiteljice i kraj školske godine proslavili su na vrlo diskutabilan ačin. Naime, na završnoj priredbi učenika desetogodišnjoj deci puštana je pesma „Ne volim te Alija, zato što si Balija“, u kojoj se raspiruje nacionalna mržnja prema Bošnjacim

Na video snimku prosleđenom na roditeljsku vajber-grupu, deca od desetak godina đuskaju uz stihove kojima se veličaju ratni zločini u Bosni i Hercegovini, slave topovi „bestrzajci“ i sve to u voziću koji predvodi učiteljica.

Na snimku iz svečane sale škole se vidi kako uz prve taktove pesme Baje malog Knindže deca počinju da igraju, a potom im se pridružuje učiteljica koja ih poziva u „vozić“. Na daljne stihove, učiteljica i sama počinje da đuska, predvodeći vozić razigranih desetogodišnjaka.

U pesmi se veličaju ratni zločini počinjeni nad Bošnjacima zbog kojih su pred Haškim tribunalom i pred sudovima u regionu izrečene stotine godina robije organizatorima i egzekutorima.

Sretna okolonost je što, sudeći po snimku, većina četvrtaka nije znala reči pomenute pesme niti su, očigledno, bili svesni o čemu ona govori. Direktorica škole Zorica Đurić rekla je da je u pitanju nesmotren incident i da niko od prisutnih učitelja nikada nije ni čuo sporne stihove, a kamoli ih puštao deci.

– U priredbi su učestvovala deca iz četiri razreda i postojao je dogovor da svaki razred ima prava na po tri pesme. Pesme su sami birali i puštali učenici i većina je bila potpuno primerena njihovom uzrastu. Nažalost, ova pesma je puštena bez ičije saglasnosti, ali od buke i galame koju su učenici stvarali, niko od učitelja nije ni mogao čuti reči – kaže direktorka za Nova.rs, napominjući da niko iz kolektiva OŠ „Vasa Stajić“ ne podržava govor mržnje prema bilo kome.

– U pitanju su učitelji sa višedecenijskim iskustvom u prosveti, mnogi od njih su pred penzijom i niko od njih nije ni čuo za Baju Malog Knindžu, a kamoli da bi ovakav sadržaj puštali našim đacima – kaže direktorka, koja je odmah po saznanju okupila ceo kolektiv i istražila o čemu je reč.

– Nažalost, mi ne možemo uticati na to šta deca slušaju kod kuće i šta im roditelji puštaju. Zaista je u pitanju samo nemili događaj, ali apsolutno mogu da garantujem za ceo kolektiv škole da ne bi ništa slično uradili – kaže Zorica Đurić.

Izvor: Ana Lalić/Nova

Vučić je „životinja“, tukao je nas zarobljenike i govorio je koga će ubiti, a koga zaklati

Redakcija Luftika.rs

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Ova pesma nije smisljeno pustena. Sada je iskoristen trenutak da se digne fama oko nacionalizma.
    Svakodnevno se plasiraju u medijima raznorazni sadrzaji dostupni deci pa se to sve lepo „guta“ i niko se ne protivi.

OGLAS

444 Shares
444 Shares
Share via
Copy link