Magazin Novi Sad

Novosadski PSG poverovao u montažu o koncertu Baje Malog Knindže na Bogojavljensku noć

baja-mali-knindza
Foto: Printscreen Telegraf

Gradski odbor Pokreta slobodnih građana naseo je na lažnu vest da će u Novom Sadu na Bogojavljensku noć, 19. januara, nastupiti Baja Mali Knindža.

Tako je PSG “poverovao” i reagovao na fotomontažu, odnosno lažni plakat o ovom nastupu, o čemu je 021.rs danas pisao da je neistina, piše 021.rs.

PSG traži od gradskih vlasti “da odlože planirani nastup Mirka Pajčina (poznatog kao Baja Mali Knindža) u Novom Sadu, zakazan za 19. januar”.

– U Novom Sadu kao multnietičkom i multikulturalnom gradu nema mesta za nastupe pevača poput Mirka Pajčina koji je poznat po tome što u svojim nacionalističkim i ratnohuškačkim pesmama glorifikuje četničke zločince i saradnike okupatora poput Momčila Đujića i Draže Mihailovića, time promovišući otvoreni fašizam – navodi sekretar gradskog odbora PSG Siniša Knežević.

Kako dodaje, Pokret slobodnih građana Novi Sad smatra da je nedopustivo i sramotno da u gradu u kojem žive građani različite nacionalne i verske pripadnosti, i čija je odlika tolerancija prema različitostima, nastupa pevač sa pesmama koje sadrže stihove kao što su “kad sam bio mali znao sam svoj pravac, oni bili katolici, a ja pravoslavac”.

Napominje da se ovakvim i sličnim tekstovima direktno poziva na mržnju i nasilje prema pripadnicima nacionalnih i verskih manjina.

– Nedopustivo je da se u srbijanskom društvu koje se nije suočilo sa prošlošću i zločinima koji su počinjeni u njegovo ime, u centru Vojvodine, slave ratni zločinci koji su počinili genocid i mnoga druga zverstva – kaže Knežević u pisanoj izjavi.

Kako dodaju, GO PSG-a izričito zahteva od gradskih vlasti bivših radikala “da zaštite građane od potencijalne štete koja proizilazi iz promocije nacionalističkih i ratnohuškačkih ideologija na javnim događanjima i obavezno otkazivanje koncerta ove jednako tragikomične verzije sbijanskog Tompsona”.

– Naša je moralna i društvena odgovornost da se borimo protiv svakog oblika nacionalizma, a naročito onog koji je devedesetih godina ispisao najkrvavije stranice naše novije istorije – rekao je Velibor Zejak iz PSG-a.

Podsetimo, korisnici društvenih mreža delili su danas fotomontažu, navodni plakat koji najavljuje koncert Baje Malog Knindže “na Bogojavljensku noć”, uz dodatak da će ulaznice uskoro biti u prodaji.

Iz Spensa su za 021.rs demantovali da će Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža, nastupiti 19. januara, navodeći da takav koncert nije ni zakazan.

Ovo je izazvalo brojne komentare s obzirom na to da se Novosađani i dalje prisećaju koncerata “na Bogojavljensku noć” koje je na Spensu organizovao Đorđe Balašević.

Međutim, PSG u saopštenju nigde nije spomenuo Balaševićev koncert, koji je bio povod za reakciju na lažni plakat.

Bora Čorba otkrio zašto je Bajaga izbačen iz grupe: Zvali smo ga, ali nije hteo da dođe

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link