Koronavirus Srbija

Novosađanin onlajn dobio negativan test na koronu, dan kasnije mu javili da je pozitivan

koronavirus srbija

Novosađanin Darko A. nalazi se u neobičnoj, ali opasnoj situaciji – na portalu e-zdravlje dobio je negativan, a u Institutu za javno zdravlje Vojvodine pozitivan nalaz na virus korona, nakon čega je saznao da je na portalu objavljena verzija u kojoj je načinjena greška.

Ova greška koja se našla u njegovom nalazu mogla bi zdravstveno da košta čitavu njegovu porodicu, a kako kaže za portal 021, na njegovo insistiranje da ponovo bude testiran ne reaguje niko iz Instituta.

Ovaj građanin simptome je osetio 30. juna, kad je otišao u kovid ambulantu i kad su mu urađene analize. Serološki test je bio negativan, ali mu je doktor rekao da ostane u izolaciji i prati stanje.

Ostavio je decu kod rodbine i sa trudnom suprugom ostao kod kuće, u razdvojenim sobama i uz, kako kaže, poštovanje svih mogućih mera opreza.

Kad mu je početkom jula nestalo čulo mirisa, a i njegova supruga razvila blage simptome, javlja se u kovid ambulantu, biva prebačen na bolničko lečenje, dobija pozitivan PCR test i ostaje u ustanovi.

– Uspeli smo da izdejstvujemo supruga i ja da se ne viđamo, budući da se ona u tom trenutku porađala i rodila zdravu bebu, bez ikakvih problema. Beba je, naravno, kod rođaka. Kad se ona vratila iz porodilišta, ostali smo još neko vreme u izolaciji i to je psihološki bilo jako teško. Zvali su nas iz Instituta i rekli da je vreme da se testiramo – supruga je dobila negativan test, o čemu su je obavestili i SMS porukom iz Instituta, a i PDF nalaz je bio na portalu Ministarstva zdravlja – priča Darko za 021.

Njegov nalaz na portalu okačen je ovog vikenda i bio je negativan, što je Darka obradovalo.

S obzirom na to da nije imao simptome već 17 dana i da je supruga zdrava, konačno su pokupili mališane od rodbine i pokušali da se vrate redovnom životu.

– Međutim, ja juče, u nedelju, dobijam SMS poruku iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine i obaveštenje da sam kovid pozitivan. Pitam ih kako je to moguće kad je moj nalaz okačen onlajn i negativan je. Naknadnom proverom koju su sproveli zaposleni u Institutu, saznajemo da je napravljena ‘tehnička greška’ u nalazu na portalu i da sam zapravo pozitivan. Naknadna provera je pokazala da je na portalu unet podatak o mom statusu pre nego što je obrada mog testa završena. Rekli su mi da je greška ispravljena – kaže sagovornik, koji je na uvid stavio SMS prepisku sa dokazima, kao i PDF nalaz.

Njemu je, kaže, neverovatno da neko toliko pogreši i tražio je da bude što pre ponovo testiran. Međutim, na poruke i pozive se u Institutu za javno zdravlje Vojvodine niko ne odaziva.

Institut: Na raspolaganju smo svakom građaninu

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine prof. dr Vladimir Petrović kaže za 021 da je validan samo onaj nalaz koji je zvanično izdao Institut za javno zdravlje Vojvodine – ukoliko je Institut sprovodio testiranje.

– Pojedinačne slučajeve gde se naznačavaju imena i prezimena pacijenata ne možemo da komentarišemo jer bi u protivnom prekršili odredbe zakona o zaštiti ličnih podataka i prava pacijenata. Na raspolaganju smo svakom pacijentu da u slučaju bilo kakvih nejasnoća iste razrešimo u skladu sa zakonskim odredbama u neposrednom kontaktu sa pacijentom – navodi Petrović.

Građaninu koji je imao ovo iskustvo nejasno je kako je došlo do ovakvog propusta u popunjavanju nalaza koji je objavljen na sajtu e-zdravlje.

Vodeći se tvrdnjom direktora IZJZV, u ovom trenutku nije poznato ko je unosio rezultate testa u PDF i napravio grešku.

Podsetimo, građani su sasvim slučajno početkom jula otkrili da se na sajtu e-zdravlje, pod testom samoprocene na kovid-19, nalaze i rezultati PCR testa.

Potom se zvanično oglasila i premijerka Ana Brnabić.

Doktorka iz Kovid bolnice: Smrt dođe po svoje. Zatvoriš oči, zakopčaš džak, odeš kući

51 Shares
Share via
Copy link