Magazin Novi Sad

Novosađanke otkrivaju kako im se momci udvaraju

Poruke na fejsu su zamenile pisma, a emodžijevi bukete. Sve je manje onih koji će damu koja im se sviđa obradovati čestitkom koju su sami napravili. Da li su se to momci ulenjili ili se udvaranje prebacilo na neki drugi nivo?

Dvadesetdevetogodišnja Nataša Seratlić koja je u braku malo više od godinu dana smatra da danas nema previše udvaranja, pogotovo kod mlađih generacija.

– Nekako se sve tako brzo desi, a brzo dođu i raskidi. Previše se daje na materijalne stvari, muvanje skupim telefonom, dobrim autom. Nema više ruže, konzerva piva na klupici na Tvrđavi, nema romantike – kaže ona.

U vreme kada je upoznala svog prvog dečka nisu postojali mobilni telefoni, niti društvene mreže.

– Prvog dečka sam imala u petom razredu osnovne škole. Upoznala sam ga na jednom rođendanu, a ne preko sajtova za upoznavanje. U početku smo se samo družili. Potom je dolazio po mene u školu i pratio me je do kuće. Umeo je usput da ubere po koju ružu i uvek mi je davao da vozim njegov super bicikl. Sve moje drugarice su bile ljubomorne na mene kada me vide na njegovom dvotočkašu – priseća se ova Novosađanka.

Ona je svog sadašnjeg supruga upoznala pre desetak godina na putu za Francusku. Kako kaže, s njegove strane nije bio nikakvog udvaranja.

– Pošto se preselio u Sloveniju, naš kontakt je ostao samo na dopisivanju preko interneta. Sve do pre tri godine kada je došao na svirku u Novi Sad. Pozvao me je da se vidimo i da popijemo po koje pivo. Pripit je došao da pozdravi moju sestru i mene i još nas zove da odemo kod njega posle svirke. Kad smo ostali sami u sobi, približio mi se i poljubio me. Kao grom iz vedra neba! Bez ikakvog udvarnja, bez ikakve priče, samo tako. Ali mogu reći da mi je bilo kao na ringišpilu – kroz smeh se priseća Seratlićeva.

stara-pisma-i-ruza-udvaranje

Međutim, da u 21. veku udvaranje nije izumrlo svedoči nam i dvadesettrogodišnja Danijela Svilar kojoj su momci pred vratima ostavljali poklone i ruže.

– Momci se u poslednje vreme sve više udvaraju preko društvenih mreža pošto mnogi od njih nemaju vremena za pisma i ruže. Da li će ti se neko udvarati ili ne, zavisi i od toga šta momak želi da postigne – ozbiljnu vezu ili avanturu. Mislim da se više udvara neko ko ne može da te ima, nego onaj koji vidi da ti se sviđa. Ja u principu više volim kada je dečko romantičan i kada mi pokloni neku sitnicu, čokoladicu ili lizalicu. Čisto da znam da misli na mene – kaže Svilareva.

Svedoci smo da su internet, društvene mreže i aplikacije za druženje i upoznavanje preuzele vodeću ulogu u osvajanju devojaka. Tehnologija sve više napreduje, i mi moramo da idemo u korak sa vremenom. Ipak, činjenica je da romatični momci i staromodno udvaranje nisu izumrli. A nadajmo se i da neće.

Pogledajte fotografije ljubavi koja ne poznaje godine 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Anita Čolak

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

112 Shares
112 Shares
Share via
Copy link