Novi Sad

Novinarka Radija 021 na meti pretnji zbog teksta o ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi

gorica nikolin
Foto: Twitter

Novinarki portala 021.rs i Radija 021 Gorici Nikolin juče u večernjim satima na Instagramu su upućene pretnje i uvrede zbog teksta o ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Da je izveštavanje novinarke direktan povod za pretnju i uvrede govori to što je korisnik Instagrama poslao link ka tekstu u kom je Gorica Nikolin pisala o tome da je korišćenje najvećeg broja ateljea na Petrovaradinskoj tvrđavi pravno neregulisano.

Korisnik Instagrama „kjuo958“ poslao je poruke na nalog Radija 021 na toj društvenoj mreži. On je Gorici Nikolin uputio uvredljive poruke i poručio da je „zna sa klase“, uz vulgarnu pretnju da će „pišati po njoj“, prenosi 021.rs.

Nakon poruka, sa istog naloga pokušan je i video poziv.

Novinarka Gorica Nikolin kaže da se zbog čitave situacije osetila nebezbedno i poniženo, zbog čega je sa svog privatnog naloga blokirala taj nalog kako bi bio u nemogućnosti da nastavi sa uvredama i pretnjama, što bi nju izložilo dodatnom stresu.

Redakcija 021 ovaj slučaj je prijavila policiji, kontakt tački u tužilaštvu, kao i novinarskim udruženjima.

U međuvremenu, korisnik Instagrama sa čijem naloga su stigle uvrede i pretnja je obrisao poruke, ali je i dalje ostao trag u vidu pokušanog video poziva.

NDNV: Pretnje novinarki Gorici Nikolin opasne

Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije je osudilo pretnje i uvrede kojima je izložena novinarka Gorica Nikolin, pozivajući nadležne da reaguju na napade na novinare.

– NDNV upozorava institucije da pretnje koleginici Gorici Nikolin shvate ozbiljno i primene zakone, jer njihovo ćutanje samo daje podsticaj onima koji bi da uzimaju zakon u svoje ruke. Upozoravamo i da su napadi na novinare izuzetno društveno opasni jer, sem pretnji pojedincu, predstavljaju i pretnju po demokratski poredak, odnosno slobode svih građana. Nekažnjivost napada na novinare predstavlja saučesništvo države sa nasilnicima i podstrek nasilju i govoru mržnje, čije posledice mogu biti katastrofalne, navodi se u saopštenju NDNV.

O čemu je pisala novinarka 021.rs?

Novinarka Gorica Nikolin objavila je sredinom januara tekst o tome da samo osmoro umetnika koji borave u ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi ima zaključene ugovore o zakupu. Svi ostali tu borave bez ugovora, ne plaćaju zakup, a ima i onih koji na ateljeima zarađuju.

Zvanične podatke 021.rs je dobio od Gradske uprave za imovinu pomoću zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. Novinarka je podsetila i na to da je pitanje zloupotrebe atelje pokrenula i Državna revizorska institucija 2019. godine kada je kontrolisala kako Novi Sad rukovodi poslovnim prostorom u javnoj svojini.

Izvor: 021.rs

Jelena Zorić prijavila Dijanu Hrkalović za pretnje, pa joj se ova izvinjava putem tabloida

55 Shares
Share via
Copy link