Magazin

Mame još uvek na udaru: nema izmena u Zakonu

Mame još uvek na udaru: nema izmena u Zakonu

Novi zakon koji je porodilje i majke stavio u nezavidan položaj već mesecima čeka na svoju izmenu. Najavljivane izmene nikada se nisu dogodile, a majke i porodilje se idalje nadaju da će im država stvoriti uslove u kojima će im ovaj period života biti olakšan i finansijski manje stresan, piše Bebac.

Šta treba da se menja u Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom?

Zakon koji je ugrozio brojne porodice u Srbij, pretrpeo je brojne kritike ali se na žalost i više od godinu dana od njegove primene, nikakve izmene nisu desile.

Čuli smo brojna obećanja, a na osnovu poslednjih najava, izmene možemo da očekujemo nakon usvajanja budžeta za narednu godinu. Kakve promene nas očekuju i dalje ne znamo.

Apelujemo na ključne izmene koje vratiti dostojanstvena primanja roditeljima u trenutku kad im je novac najpotrebniji!
Kako bi Zakon bio pravedan, a svaka porodilja imala dostojanstvena primanja, neophodno je da se Zakon izmeni i to posebno u sledećim stavkama:

Period obračuna plata na porodiljskom mora se vratiti na nekadašnjih 12 meseci umesto sadašnjih 18 meseci.

Ni jedan mesec u kojem žena nije dobila platu u tih 12 meseci ne sme se obračunavari sa 0 dinara, već kao u slučaju obračuna trudničkog bolovanja, treba da se računa minimalna zarada. Tako ni jedna porodilja ne bi dobila platu ispod minimuma.

Gornja granica naknade za porodiljsko treba da bude pet prosečnih plata, umesto tri.

Roditeljima dece sa setnjama u razvoju vratiti pravo na naknadu za tuđu negu i pomoć bez obzira na pravo korišćenja naknade za odsustvo sa posla.

Preduzetnicama dati ista prava na porodiljskom bolovanju kao i ženama koje su u radnom odnosu

Mamama koje su angažovane po ostalim oblicima rada, nisu u radnom odnosu potrebno je obračunati naknadu tako što će se uzimati u obzir sva primanja na koja su plaćeni doprinosi, odnosno poslednjih 12 meseci u kojima su uplaćivani doprinosi, umesto sadašnjih vezanih 18 meseci.

Na izmene Zakona, čekamo već više od godinu dana, a po našoj analizi podataka koje smo dobili iz Ministarstva za rad, u prvih 11 meseci više od 13 000 mama dobilo je manju platu na porodiljskom bolovanju, zahvaljujući novim zakonskim rešenjem.

Apelujemo na to da se usvoje izmene ključne stavke Zakona u skladu sa preporukama radne grupe koje je Tim za socijalno uključivanje i suzbijanje siromaštva, kabineta premijerke Ane Brnabić naručio još u septembru 2018. godine.

Posle 20 godina rada, profesorka FON-a ne može do unapređenja zbog porodiljskog?!

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


29 Shares
Share via
Copy link