Beograd Magazin

Posle 20 godina rada, profesorka FON-a ne može do unapređenja zbog porodiljskog?!

vesna-todorcevic
FOTO: VLADIMIR STANKOVIĆ / RAS SRBIJA

Vesna Todorčević, vanredna profesokra na Fakultetu organizacionih nauka, tvrdi da ispunjava sve zakonom propisane uslove za izbor u zvanje redovnog profesora, ali da su je kolege optužile da nem dovoljno radnog iskustva zbog trudničkog i porodiljskog!

Vesna Todorčević za Blic, kaže da nije ni slutila u šta će se pretvoriti njen odlazak na trudničko i porodiljsko zbog rođenja trećeg deteta.

– Već 20 godina radim na univerzitetu, a moja karijera je do sada imala prirodan put od saradnika i asistenta, preko docenta do vanrednog profesora. Izborni period za vanrednog profesora istekao je u decembru, pošto se konkurs za redovnog profesora pretvorio u noćnu moru. Otkaz na fakultetu nisam dobila samo zato što porodiljsko traje do četvrtog aprila – ističe Todorčevićeva.

Sve je počelo pre godinu dana

– Tokom prethodne dve godine porodiljskog bolovanja i dalje sam se bavila naukom, pisala naučne radove, vodila doktorate. Imam troje doktoranada. Međutim, krajem februara prošle godine, kada je trebalo da počne moja procedura za izbor u zvanje redovnog profesora, tadašnja šefica katedre odugovlačila je da uzme materijale za moj izbor. Da bi tek 10. aprila, i to sat vremena pre isteka roka, zakazala sastanak na koji nije pozvala ni mene ni još jednog od 10 članova katedre. Ipak, jedan kolega mi je javio za sastanak i ja sam došla, ali mi je šefica katedre oduzela pravo glasa. Tako da je osam od 10 članova moglo da glasa – navodi Todorčevićeva.

Tek tada shvatila je, kako kaže, šta se krije iza svega.

– Četvoro kolega sa katedre je sastavilo „dopis katedri“, u kome me, između ostalog, optužuju da zbog trudničkog i porodiljskog bolovanja nisam dovoljno radila i da treba da budem još dve godine vanredni profesor, i to sa 100 odsto ukupnog angažovanja. Inače, ja sam imala 70 odsto ukupnog angažovanja na FON-u i 30 odsto na Matematičkom institutu SANU. Radila sam tri školske godine tog izbornog perioda ispunjavajući svojih 70 odsto angažovanja. Na nastavno-naučnom veću FON-a održanom narednog dana članovi veća reagovali su burno i ocenili ga kao diskriminišući. Predlog je skinut s dnevnog reda – naglašava Vesna Todorčević.

Meseci su prolazili, a rešenja nije bilo ni na vidiku

– Tek u septembru na predlog dekana raspisan je konkurs za moje unapređenje i imenovana komisija sa kojom se složilo i nastavno-naučno veće. Na tom veću je bilo i troje kolega sa katedre, tvoraca optužujućeg dopisa o meni, ali niko od njih nije imao primedbu na komisiju niti je želeo da bude njen član. U komisiji za pisanje referata bila su dva člana sa FON-a, jedan sa Matematičkog fakulteta i oni su napisali izveštaj koji je stavljen na uvid javnosti. Međutim, troje kolega sa moje katedre, koji osporavaju moj izbor, sačinili su prigovor i poslali ga dekanu Matematičkog fakulteta, a ne FON-a. To je bilo nekolegijalno i van propisane procedure, nešto što se do sada nikada nije desilo – objašnjava Todorčevićeva.

Troje kolega započinje negativnu kampanju

– Pošto sam se, kako bih zaštitila prava, obratila Ministarstvu prosvete i Zaštitniku građana, oni su moj slučaj predstavili kao politički. Vodili su negativnu kampanju protiv mene, a kako sam bila na porodiljskom, nisam mogla da se branim. Pojedinci govore da moja šefica katedre pokreće hajku na mene na Matematičkom fakultetu, a da je u senci mog proganjanja još i kolega sa tog fakulteta kome sam se pre nekoliko godina suprotstavila zbog neakademskog korišćenja mojih naučnih rezultata. Nažalost, ta hajka je bila uspešna. Iako sam dobila podršku kolega sa FON-a, čudnom proceduralnom zavrzlamom Matematički fakultet, koji je nadležan da razmatra i oceni referat i moje rezultate, koncentrisao se samo na razmatranje prigovora i vraća moj referat nazad FON-u da objasni „neku formalnu nedoumicu“ u vezi sa prigovorom – priča Todorčevićeva.

Veće FON-a ponovo staje iza njenog referata i komisije i šalje odgovor na tu „nedoumicu“.

– Nakon toga Matematički fakultet na narednom veću bez obrazloženja, ne daje pozitivno mišljenje o mom referatu, koji pri tom uopšte nije ni razmatran. Na sledećem nivou, Veće naučnih oblasti prirodno-matematičkih nauka, čiji je jedini član sa FON-a upravo prvopotpisnica prigovora i nova šefica katedre od 1. oktobra, ponovo ne daje pozitivno mišljenje. Presudno u tome bilo je njeno iznošenja navoda iz prigovora, koji su na FON-u već bili kategorički odbačeni i priloženi u materijalima. Kompletan obiman materijal i dalje se nalazi na sajtu tog veća. Poslednja instanca je Senat 13. marta – zaključuje Todorčevićeva.

Fakulteti bez komentara

Na FON-u i Matematičkom fakultetu nisu hteli da komentarišu ništa u vezi sa slučajem „Todorčević“. Premorena majka troje dece pita se zbog čega proživljava agoniju na poslu.

– Ovde se izgleda radi samo o ličnim razlozima troje kolega sa katedre. Pitam se koje ja to uslove ne ispunjavam, šta ja to nemam što mojih troje kolega ima! Tražim samo svoja prava kao naučnik i profesor i čist pogled na moju dokumentaciju – ističe Todorčevićeva.

Omiljeni novosadski profesor zbog kojeg verujemo da nije sve izgubljeno

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

17 Shares
Share via
Copy link