Novi Sad Vesti

Novosađani se izborili da novi stadion Vojvodine bude niži i primereniji

Pred odbornicima u Skupštini grada naći će se plan kojim se predviđa izgradnja novog stadiona “Karađorđa”, ali će se on razlikovati u odnosu na prvobitnu ideju.

Kao što je poznato, kapacitet novog stadiona biće u rasponu od 16.000 do 17.500 gledalaca. Osnovna namena kompleksa mora da bude javno-sportska delatnost, a imaće prateće poslovne i komercijalne sadržaje, koji su, kako se navodi, “komplementarni funkciji sporta”.

Stadion će imati natkriven i zatvoren deo, tribine za publiku sa punktovima za prodaju hrane i pića, toaletima, garaže za smeštaj vozila, prostore za sudije, delegate, prvu pomoć, policiju, vatrogasce…

Međutim, zapadna tribina stadiona, čija je priča počela pre više od devet decenija, prvobitno je planirana da bude visoka 32 metra, odnosno da ima šest spratova. To se baš i nije dopalo stanovnicima Ulice Dimitrija Tucovića, koji smatraju da bi se takvom velikom promenom okruženja umanjio kvalitet njihovog života, piše 021.

Građani su tražili da visina i spratnost novoizgrađenog objekta ne prelaze trenutne gabarite postojećeg stadiona na zapadnoj tribini ni u jednoj tački.

“Žao nam je što se prilikom izrade plana i projekta nije razmišljalo o stanovnicima i građanima koji stanuju na lokalitetu. Na samoj prezentaciji u prikazu stadiona okolina je prikazana kao prazna livada, a tu se nalaze zgrade u kojima ljudi uveliko žive. Žao nam je što na prezentaciji nije bilo konkretno i argumentovanog razloga zašto je ovo baš ovako predviđeno, ali možemo da razumemo, i nadamo se da je to jednostavno previd i da smo zatekli predlagače”, naveli su građani.

Komisija za planove je odlučila da delimično prihvati primedbe građana, navodeći da su svesni problema koje su izneli. Iz tog razloga, zapadna tribina će umesto šest spratova imati pet, odnosno umesto prvobitno zamišljena 32 metra, biće visoka 28 metara. Nije to baš ono što su građani tražili, s obzirom na to da će buduća zapadna tribina biti dvostruko viša u odnosu na postojeću.

novi stadion

Iako se kapacitet stadiona neće menjati, planirani broj parking mesta biće za nekih 10 odsto manji od onoga što je bila prvobitna ideja. Tako će novi kompleks imati oko 500 mesta za automobile.

Na stadionu se planiraju raznorazni sadržaji, od muzeja sporta do fan šopa, a novi “Karađorđe” trebalo bi da ima sve što podrazumeva jedan moderni stadion, koji ispunjava uslove UEFA da se na njemu igraju međunarodne utakmice. U planu se navodi i da se u okviru sportskog objekta ostavlja mogućnost realizacije i poslovnog prostora, a kao jedna od opcija naveden je i – hotel.

I dok se zapadna tribina smanjila, netaknut je ostao planirani soliter od 15 spratova. On se planira uz Bulevar oslobođenja, a u pitanju je poslovni prostor, koji može da bude u funkciji sporta i rekreacije, ali i da ima kulturnu, uslužnu, prodajnu, administrativnu, društvenu namenu. I ovde se kao jedna od opcija pominje hotel, a traže se “privlačni i dinamični sadržaji koji aktiviraju javni prostor”.

Novi stadion Vojvodine – još jedan preglomazni tržni centar (FOTO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

201 Shares
201 Shares
Share via
Copy link