Magazin Novi Sad

Budimo ljudi u ova surova vremena, budimo SVI ovaj Novosađanin – barem ponekad

ulicni pas
Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Na užarenim ulicama Novog Sada dogodilo se jedno pravo malo herojstvo. Naime, jedan Novosađanin se svojski potrudio da uličnom psu olakša paklenu vrućinu i barem mu na kratko donese osveženje.

Isto kao i kada su oštre zime i debeli minusi, i visoke letnje temperature predstavljaju ozbiljnu opasnost za ulične živote, prepuštene na milost i nemilost usijanom betonu.

Ne smemo ih zanemariti i svi bi trebalo barem ponekad da sledimo primer ovog našeg sugrađanina.

Fotoreporteri portala Nova zabeležili su ovaj herojski čin.

lutalica vrucina
Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Kako možemo pomoći uličnim životinjama

Postavite posude sa vodom ispred ulaza u vašu zgradu, kuću ili dvorište. Postavite posude na neke zidiće ili ograde, kako bi mačke mogle neometano da se posluže.

Pokušajte da se ta voda nalazi u hladovini, pronađite negde ćošak gde nema sunca i tu je stavite. Dosipajte vodu i menjajte je kad god ste u mogućnosti. Pokušajte da podstaknete svoje ukućane i komšije, ljude iz vašeg komšiluka da i oni rade slično. Ako nemaju svoju, neka dospu vodu u posudu koju ste vi stavili za napuštene.

Ostavite otvorene ulaze u zgradu, kako bi se životinje mogle sakriti na neko vreme, u delu dana kada sunce najviše “prži”. Zamolite ljude iz vaše zgrade da ih ne teraju i pokažu više sažaljenja za njih.

Napravite nastrešnicu pored puta, na trotoaru, uz zgradu, tako da možete razvući neku, na primer tkaninu preko njega, kako bi pravila hladovinu za napuštene ljubimce. Konstrukcija neka bude od nekog lakšeg materijala, možda od drveta ili daske. Stavite obavezno na tu dasku neki teži kamen koji neće smetati životinji, a služiće da ne bi vetar odneo kućicu. Isto tako dobro učvrstite tkaninu za konstrukciju da ne bi spala, savetuje Pet face.

Sećaš li se Džekija? Jeo je šta mu daš, znao je štošta i voleo te najviše na svetu

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.1K Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap