Novi Sad

Novi Sad: Okršaji građana i policije, kamenice na Gradsku kuću, RTV i prostorije SNS-a (VIDEO)

Demonstranti i policija sukobili su se sinoć u centru Novog Sada, a pojedini protestanti su privedeni.

Protest na kojem je učestvovala nekoliko hiljada Novosađana obeležilo je demoliranje Gradske kuće na Trgu slobode.

Građani su imali nekoliko zahteva. Oni su zatražili ostavke direktora policije Vladimira Rebića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, te gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Takođe, zatražili su i raspustašnje Kriznog štaba, kao i da se novac koji je namenjen za crkvu, preusmeri za medicinare, dok bi svi oni koji su izgubili posao tokom pandemije, trebalo da budu vraćeni na svoja radna mesta.

Protestna kolona nosila je transparent „ko tebe pendrekom, ti njega revolucijom“, piše 021.

Od samog početka protesta osećala se tenzija, s obzirom na verbalne čarke između učesnika. Iako je incidenata bilo već kod zgrade Radio-televizije Vojvodine, gde je razbijen ulaz u zgradu, a povređen jedan muškarac, policijske snage su reagovale tek nakon vandalizovanja Gradske kuće.

Na Gradskoj kući su porazbijana stakla, a nekoliko puta se javljao i požar ispred njenog ulaza.

Manjina demonstranata je gađala Gradsku kuću čime god su stigli – kamenicama, petardama. Deo demontranata je pokušao da se ogradi od onih koji su se ponašali nasilnički.

Snage Žandarmerije su reagovale posle više od tri sata od početka protesta. Oni su razbijali protest krećući se ka građanima, pritom privodeći neke od njih.

Bilo je došlo i do sukoba sa policijom, s obzirom na to da su okupljeni gađali kamenicama pripadnike MUP-a.

Nakon sukoba, situacija se smirila. Demonstranti su seli na Trg slobode, a policija se postavila ispred spomenika Svetozara Miletiću, preprečivši im put ka Gradskoj kući, koja je prethodno bila meta napada.

Demonstranti su u jednom momentu i zaplesali. Jedan od policajaca je skinuo svoj šlem, a građani su mu aplaudirali.

Tokom snimanja hapšenja policajci su pokušali da prekinu reporterku Radija 021 Draganu Pricu Kovačević u obavljanju svog posla.

Demolirane su u i prostorije Srpske napredne stranke u Stražilovskoj ulici, a RTS je preneo da je u Novom Sadu napadnuta njihova ekipa i da je tom prilikom povređen snimatelj.

sns prostorije
Foto: 021.rs

Tokom skupa, razbijeno je staklo na vratima Radio televizije Vojvodine, a jedan muškarac je tom prilikom povređen, te je intervenisala Hitna pomoć.

Scene policijske brutalnosti i prekomerne upotrebe sile viđene su sinoć i u Novom Sadu.

Novi protest u Novom Sadu najavljen je i danas, sa početkom u 18 časova.

Uznemirujuće scene policijske brutalnosti kakve nismo gledali decenijama (VIDEO)

454 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap