Novi Sad Vesti

Zbog profita žele da unakaze deo Novog Sada, a u Dunavu operu arapske i kineske pare

novi sad na vodi protest

Protestni skup pod nazivom “Vidi, Gari, možemo zajedno” počeo je tačno u podne na novosadskkom Šodrošu. Građani i aktivisti okupili su se na Dunavcu u znak protesta zbog planova gradskih vlasti da na obali Dunava izgarde stambeno-poslovni kompleks, kolokvijalno nazvan “Novi Sad na vodi”.

Uživo prenos protesta možete pratiti na OVOM LINKU.

Prvi govornik na protestu bio je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić, koji je istakao da je situacija u državi nemoguća.

“Vi iz dana u dan vidite da sve luđe i luđe stvari postaju normalne. Oni su rešili da unakaze ovaj deo Novog Sada zbog svog profita. Njih ne interesuje vaš život i vaše uspone, već samo zarada i da ukradu ono što nisu do sada ukrali. Zato vas pozivam da branite svoj životni prostor. Vojvodina i Novi Sad se razlikuju po tome što se uvek znao red i znalo se gde se šta postavlja”, poručio je Bodrožić, dodajući da ne sumnja da će akcija protiv izgradnje “Novog Sada na vodi” biti uspešna.

Nakon Bodrožića, okupljenima se obratio i arhitekta Dragoljub Bakić, koji je rekao da su se Novosađani “razumno pobunili protiv bahate i pohlepne vlasti”.

“Mi smo se okupili posle 200 dana na mestu zločina kako bi im rekli da ćemo i u narednih 200 dana braniti ovo mesto”, naglasio je on.

Bakić je rekao da postoji velika šansa da se vlast sruši u Beogradu.

“Dajte da prepišemo Mađare i Crnogorce i da osvojim Beograd. To je mnogo važno, jer kad osvojim prestonicu, to je trećina Srbije”, napomenuo je Bakić.

Nikola Kolja Krstić iz pokreta “Tvrđava” iz Smedereva, rekao je da aktivisti neće dozvoliti nesmetano zagađivanje vode i vazduha, te da je mnogo važna maksima “Možemo zajedno”.

“Mi moramo i možemo zajedno, zato što smo došli do kraja – nema dalje. Ja dolazim iz grada, koji kao i Novi Sad, ima na svom grbu Dunav. Međutim, ovde imamo posla sa ljudima koji na Dunav ne gledaju kao deo kolektivne svesti, već kao šansu da operu arapske i kineske pare i napune svoje džepove. Za njih je ovo šansa da konačno okupiraju ovu zemlju. U tome ih niko neće pojedinačno sprečiti, nijedan političar, već svi mi zajedno”, naglasio je on.

Početak protesta obeležen je pesmama “Vidi, Gari, ne može”, posvećena nemeri gradskih vlasti da pokrenu projekat “Novi Sad na vodi” i numerom “Živeti slobodno”, Đorđa Balaševića.

Kako je ranije saopštila organizacija Novi optimizam, investitori nameravaju da 500 metara u korito reke izmeste odbrambenu liniju grada, a da potom isuše rukavce Dunavca i tu izgrade stanove.

Iz pokreta Novi optimizam ocenili su da je u istoriji najvećeg vojvođanskog grada nezabeležen pokušaj vladajuće stranke da uništi generacijski trud i nastojanje da se gradski život uklopi u jedinstvenu oazu najveće evropske reke i njenog prirodnog staništa.

“Ostaće sramnim slovima ispisan pokušaj političke garniture Srpske napredne stranke da povlašćenim pojedincima omogući enormno bogaćenje na štetu životnog prostora stanovnika”, naveli su iz pokreta Novi optimizam, a prenosi Nova.

Vučević: Mornarica idealna za stambeno-poslovni kompleks

202 Shares
202 Shares
Share via
Copy link