Novi Sad Vesti

Vučević: Mornarica idealna za stambeno-poslovni kompleks

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je kasarna “Aleksandar Berić”, tzv. mornarica idealna da postane stambeno-poslovni kompleks sa zelenim površinama. To bi bio deo projekta “Veliki Liman”, odnosno uređenja priobalja. Kompleks “Velikog Limana” bi se prostirao od Radničke ulice do Kameničke ade.

Naglasio je da bi Novi Sad trebalo da se širi ka severu, jer bi to bila idealna lokacija za stanove pripadnicima službi bezbednosti i vojske.

Iako je novosadska mornarica i dalje zvanično u vlasništvu Vojske Srbije i grada Novog Sada, januarski pregovori između ministra odbrane dr Nebojše Stefanovića sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem jasno govore da to neće još dugo biti slučaj.

Tom prilikom dogovoren je projekat izgradnje kasarne „Majurska ada“, koji bi podrazumevao razmenu imovine između Grada Novog Sada i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Time bi Rečna flotila, Prva brigada i druge jedinice Vojske, koje se nalaze na teritoriji Novog Sada, bile smeštene u jednu novoizgrađenu bazu, a sistem odbrane bi ustupio Gradu kasarne i lokacije u kojima se ili trenutno nalaze jedinice ili su proglašene neperspektivnim u prethodnoj deceniji i ponuđene na prodaju.

A tu na scenu stupa omiljeni gradski investitor – Galens!

Ovakav epilog najavljen je još 2019. godine:

– Moramo da iskoristimo potencijale zapuštenih lokaliteta, kao što je nekadašnje brodogradilište, gde ni posle petnaestak godina nije iskazano interesovanje za tom delatnošću. Zato treba da, poput Londona, Roterdama i drugih gradova, taj prostor iskoristimo za poslovno-stambeni kompleks, a verujem da ćemo početkom 2020. godine započeti realizaciju te investicije, vredne preko 400 miliona evra. Namera je da dobijemo pravu, modernu marinu, uređen Dunavac, a veliko je interesovanje investitora i za poziciju gde se danas nalazi kasarna „Aleksandar Berić“, sedište Rečne flotile. Uveren sam da ćemo postići dogovor sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije da se nađe nova adresa za celu Prvu brigadu, pa tako i Rečnu flotilu. Dakle, na ovom potezu možemo očekivati luksuzno naselje, parkove, poslovnu zonu, ali će završnu reč o tome kako najbolje urbanistički urediti ceo taj kompleks dati struka. U svakom slučaju, dobro je što neko hoće da investira pola milijarde evra u Novi Sad – naglasio je u martu 2019. Miloš Vučević.

U ovoj jednačini sa gomilom nepoznatih, samo je jedna stvar kristalno jasna: šta god se radilo i šta god se gradilo, radiće i gradiće “Galens doo”.

Sramni projekat Novi Sad na vodi je bukvalno završena priča koja će bezobzirnom investitoru doneti više od 1.2 milijarde evra

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

142 Shares
142 Shares
Share via
Copy link