Magazin Novi Sad

Galens traži način da prodre 500 metara u korito Dunava i da prisvoji 1,6 miliona kvadrata obale

Gradska vlast u Novom Sadu već drugu godinu zaredom pokušava da pronađe način da priobalje Dunava prilagodi potrebama preduzeća Galens invest, koje se povezuje sa Andrejem Vučićem i Miloradom Dodikom, ali i dalje ne uspeva. Zamisao gradonačelnika Miloša Vučevića i njegovih saradnika iz JP Urbanizam da se linija odbrane od poplava pomeri u korito reke, i time stvori prostor za projekat „Novi Sad na vodi“ nema podršku struke ni građana. Ipak, oni ne odustaju.

Dodatni problem za Galens i njegove zagovornike je i međunardni faktor – 11 zemalja članica Dunavske komisije, 13 zamalja koje su obrazovale Međunarodnu komisija za zaštitu Dunava, kao i Dunavski biro ne gledaju blagonaklono na ovaj projekat. Pre svega zbog tektonsih promena koje bi mogle da izazovu stvaranje čepova od leda usled sužavanja korita Dunava, a tu je i opanost prodiranje vode na obalu i plavljenja kvartova Liman I-IV.

Projekat „Novi Sad na vodi“ zasad nije dobio saglasnost iz Voda Vojvodine kao ni od Vodoprivrednog instituta „Jaroslav Černi“ u Beogradu. Prvu prepreku su naprednjaci preskočili tako što su smenili dosadašnjeg direktora Voda Vojvodine i na to mesto postavili Srđana Kruževića, dojučerašnjeg zamenika gradonačelnika Vučevića.

Sam gradonačelnik izbegava da izgovori „Novi Sad na vodi“ i tvrdi da takav projekat ne postoji. Gostujući na RTV, Vučević je za Novosađane tumačio taj isti nepostojeći plan, koji je stajao na ekranu u studiju, izbegavajući da ga nazove “Novim Sadom na vodi”.

vucevic-novi-sad-na-vodi

No, gradonačelknik i dalje insistira na novom Generalnom urbanističkom planu koji bi Galesnu omogućio ostvarenje projekta „Novi Sad na vodi“.

Bivši gradonačelnik Borislav Novaković kaže da promena urbanističkog plana najvišeg reda, i to na ovakav način, predstavlja veliku opasnost za Novi Sad ali i za naselja uzvodno.

– Pomerajući nasip 500 metara u korito reke na potezu od 4,5 km , da bi tako dobili 165 ha novog građevinskog zemljišta, stvara se realan rizik od poplava. Novi nasip koji ulazi 500 metara u korito Dunava, podrazumeva izradu od betonskih konstrukcija i naravno podizanje kota. To praktično znači da novi nasip smanjuje protočnu moć i da će svaki veliki plavni talas udarati u njega kao veštačku barijeru i pritom vraćati vodu u pravcu naselja Telep, Adice, Veternik i Futog. Taj deo obale je lošije branjen od ostalih delova i opasnost od poplava je potpuno realna. Slična stvar se i bez ovog nasipa događala prilikom visokog vodostaja od 2010. godine – kaže Novaković.

sodros-novi-sad-na-vodi
Foto: Aleksandar Milutinović

On kaže da ovaj projekat stvara i međunarodni problem.

– Pomeranjem nasipa 500 metara u korito Dunava smanjuje se protočna moć reke i ubrzava njen tok, te se otvara pitanje bezbednosti saobraćajnih koridora. Dunav nije samo naša reka nego važan ekološki, privredni, energijski, saobraćajni i turistički potencijal svih podunavskih zemalja. Siguran sam da ovaj “projekat” neće ostaviti ravnodušnim ni Dunavsku komisiju ni Dunavski biro, kao dve institucije u kojima svoje predstavnike imaju sve podunavske države upravo da bi osmišljavli i usaglašavali sve aktivnosti koje korišćenje dunavskog potencijala podrazumeva – kaže on.

Novaković dodaje da je ovaj projekat duboko koruptivan.

– Najočigledniji primer gramzivosti je slučaj kompanije Galens Nebojše Petrića, koji je i direktnoj sprezi sa Andrejem Vučićem. Upravo na lokaciji Brodogradilišta koje je kupila ova kompanija je predviđen blok zgrada od 20 spratova – kaže Borislav Novaković.

S druge strane, gradonačelnik Miloš Vučević, zastupajući koncept „Novi Sad na vodi“, smatra da Novaković nije kompetentan da daje ovakve ocene a da ovakav konept „Novosađani decenijama sanjaju“.

– Ništa od toga nije tačno, osim da te laži iznosi Borislav Novaković, u Novom Sadu poznatiji kao Bora Solunac. U pitanju je Plan generalne regulacije priobalja na levoj obali Dunava. Taj plan još uvek nije završen, i tek predstoji javni uvid. Dakle, sve što pomenuti pokazuje mogao je jedno da nacrta on, kao stručnjak za marksizam. Treba da znate da je silazak Novog Sada da Dunav, konačna urbanizacija tog dela grada i iskorišćavanje svih potencijala koje nosi grad na najvećoj evropskoj reci, nešto o čemu Novosađani decenijama sanjaju. Ne želim da propustimo tu šansu. Konceptualno, projekat se dosta razlikuje od “Beograda na vodi”, za koji mislim da je fenomenalan – rekao je gradonačelnik Vučević.

Pogledajte još jednom divlju lepotu Šodroša pre nego što je zauvek proguta Novi Sad na vodi

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
644 Shares
644 Shares
Share via
Copy link