Magazin Novi Sad

Novi Sad na kanalizaciji – Fekalne vode idu direktno u lepi plavi Dunav

Na društvenim mrežama pojavio se snimak ispuštanja fekalnih voda iz novosadskog Vodovoda u Dunav, snimljen 9. januara 2020. Uprkos svim obećanjima, Novi Sad nema centralni prečistač otpadnih voda tako da fekalne vode iz kanalizacije direktno završavaju u Dunavu.

Kako to ispuštanje izgleda vidi se na ispustu iz crpnih stanica na Keju žrtava racije nedaleko od broda Cepelin, odnosno neposredno pored železničko-drumskog mosta. Prolaz ovim delovima Keja je neprijatan zbog smrada, ali to nisu jedina mesta gde fekalije iz naselja idu u sistem i potom u Dunav.

Danas je situacija s ekološke strane poražavajuća… Sva kanalizacija iz oba podsliva (severni i južni) gravitiraju na glavne crpne stanice koje prebacuju kanalizaciju – fekalnu i atmosfersku – direktno u Dunav bez ikakvog prečišćavanja.

 

Zagađenje Dunava jeste proizvod istovremenog delovanja nespremne industrije, nesavesnih građana i nesposobne vlasti.

Novi Sad godišnje preko gradske kanalizacije u Dunav ispusti blizu 19 miliona kubnih metara otpadne vode. Grad nema prečistač, a najveći zagađivač jeste industrija, koja je po zakonskoj regulativi do 2025. u obavezi da izgradi prečistače.

Do tada, oni koji ih nemaju, plaćaju taksu na zagađenje.

Međutim, osim industrije, životnu sredinu zagađuju i građani. Omot od žvake, papirna maramica, pikavac ili plastična kesa, otpaci su koje pojedinci svakodnevno bacaju na ulicu, a koji završe u kanalizaciji i tako dospevaju u Dunav.

Na vrhu piramide odgovornosti za zagađenje je korumpirana gradska vlast, kako prethodna tako i sadašnja.

Prethodni gradonačelnik Igor Pavličić je još u februaru 2009. godine rekao da je u toku izrada idejnog projekta za izgradnju centralnog prečistača koji bi se nalazio na levoj obali Dunava u radnoj zoni Sever IV uz autoput Beograd – Subotica i stari put Novi Sad – Kać na parceli od oko 20 hektara. Vrednost projekta je 70 miliona evra. Idejno rešenje je načinjeno, lokacija je definisana i, do kraja mandata koji je trajao još 3 godine, ništa nije učinjeno.

Njegov naslednik Miloš Vučević je ušao u 10. godinu madata, a stvari jedva da su se pomerile sa mrtve tačke. Uvek je nekako bilo važnijih stvari. Recimo, Novi Sad na vodi.

Vučević se letos prilikom obilaska radova na izgradnji nove glavne crpne stanice, NGC-1 u blizini Žeželjevog mosta, pohvalio da stvari idu u dobrom smeru. Ali, i uz najbolju sreću i naklonjenost astrologije, Novi Sad neće dobiti prečistač pre 2025, a verovatno ni tada.

– Kada govorimo o tretmanu fekalne i atmosferske kanalizacije, ovo je najmodernije postrojenje u Srbiji – rekao je Vučević na postrojenju kod Žeželjevog mosta. – Ljudi su na početku bili nepoverljivi, a sada se vidi da ulažemo i stvaramo uslove da Novi Sad konačno dobije centralni prečistač otpadnih voda, da ne zagađujemo naš lepi Dunav. U pregovoru smo sa Vladom i Evropskom investicionom bankom, a nastojimo da što više projekata kandidujemo za sredstva iz Programa Srbija 2025, pošto izgradnja samog postrojenja košta oko 70 miliona evra – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

U međuvremenu, uživajte u divnim prizorima zagađanje Dunava u Novom Sadu:

 

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.1K Shares
1.1K Shares
Share via
Copy link