Magazin Novi Sad

Podstanarska tuga pregolema: Kako izgleda život po tuđim stanovima u Novom Sadu?

stan-podstanari

Život u tuđem stanu. Podstanarski doživljaji pamte se celog života, prepričavaju se na porodičnim sesijama, na kafici s prijateljima i komšijama, a u poslednje vreme o tome se može čitati i na forumima.

Nekada je urnebesno, ali bude i tužno, bolno, za nevericu… Onaj ko ima stan za izdavanje nije nužno ispravan čovek, a čak i ako jeste, ne mora da znači da nema “bubice”.

Takav se nije rodio

Jedna od učesnica, bivša podstanarka, dala je možda najbolji opis onoga što se zove “idealan zakupac stana”: trebalo bi da bude žensko, uredna i pedantna, vredna, tiha, nepušač, bez kućnih ljubimaca, porodice i prijatelja, s dobrom pozicijom na poslu (i, naravno, velikom platom), spremna da sasluša sve privatne i poslovne probleme stanodavca, da mu se nađe ako je u problemu, ukratko – osoba koja nije baš sasvim… pa, recimo, s ove planete.

Kako zagorčati život

stan-podstanari-2
Foto: FB grupa Izdavanje stanova Novi Sad

Prelistali smo malo postove na forumima i zaključili da postoje i svetli primeri na relaciji podstanar-stanodavac, da ima korektnih odnosa(na pristojnoj distanci), čak se sklapaju i čvrsta prijateljstva.

Ipak, generalni utisak je da gazde nedopustivio često zagorčavaju podstanarski život, ionako komplikovan, i nimalo lak. Evo nekih primera…

Razmnožavanje nije poželjno

“Često sam nailazila na pitanje imam li dece. Mnogi stanodavci ne žele dalje da razgovaraju ako odgovorite potvrdno.

To me je jako vređalo, pa sam gazdama u startu govorila da sam ponosna majka dve kćerke, pri tome bih dodala – ako ste od onih kojima deca smetaju, ne bih trosila ni vase ni svoje vreme. Inače, moje ćerke su velike, ali eto, deca su, i to nekome nije po volji”, piše jedna ogorčena majka.

“Gazdarica je smatrala da nam je učinila veliku uslugu što nam je izdala stan a imamo decu. Svaki put kad je dolazila po kiriju, zagledala je po sobama da proveri da li je napravljena neka šteta.

Kao da naši klinci glođu vrata i obavljaju nuždu po podu! Bio je to grozan pritisak, pobegli smo iz tog stana glavom bez obzira”, podelila je svoje iskustvo druga mama.

Kućni ljubimci – nikako!

“Živim sama sa psom koji nema više od tri kilograma i trenutno tražim drugi stan jer gazda ovaj prodaje. U protekle dve nedelje sam pozvala više od dvadeset stanodavaca i svaki me je odbio zbog psa!

Inače, potreban mi je prazan stan jer imam svoj nameštaj, što znači da će moj pas spavati u mom krevetu a ne u njihovom.

On ne jede pločice iz kupatila, ne hrani se prozorima i parketom, ne ume da hoda po plafonu. Ima 11 godina i vrlo je miran.

Najviše me vređa i boli kada me pitaju “šta će vam pas, zašto ga ne date nekom”, “da li može da spava ispred zgrade” i “što ga ne uspavate”. Krajnje neljudski!” , piše u postu razočarane vlasnice kućnog ljubimca.

“Muljanje” s troškovima

stan-podstanari-3
Foto: FB grupa Izdavanje stanova Novi Sad

“Svojevremeno sam iznajmila deo kuće gde su bile smeštene gazdina kancelarija i radionica, koje su bile ‘na kvarno’ priključene na moje brojilo.

Trebalo mi je nekoliko meseci da shvatim da iznosi koje sam dobijala na računu ne odgovaraju stvarnoj potrošnji.

Pozvala sam drugara koji je ustanovio u čemu je problem a kad sam pitala gazdu zašto je krao od mene, samohrane majke, nije se preterano potresao.

Rekao je da je to greška majstora koji je ugrađivao brojila i da će se pobrinuti da se to ispravi. Izašla sam iz tog stana već naredne nedelje i nisam mu platila kiriju. Neka me tuži”, opisuje svoju podstanarsku muku jedna Novosađanka.

“Živeli smo kod gazde koji nam nije dozvoljavao da primamo račune, već bi na papir napisao cifru koja treba da se plati za struju, vodu, komunalije.

Učinilo mi se da je to mnogo para, pa sam otišla da proverim. Uzela sam obračun u Elektrovojvodini i videla da smo plaćali i njegovu struju.

Komunalije nisam htela da proveravam, ovo je bilo dovoljno. Odmah smo krenuli u potragu za drugim stanom”, piše u jednom postu.

“Moj gazda je napravio stanove u garažama iza zgrade, a dozidao je još jedan sprat i potkrovlje koje je podelio u sobice od desetak kvadrata.

Nema upotrebu dozvolu, znači, sve je ilegalno, a za stanarinu, kad se sve sabere, uzima priličnu svotu (bez plaćanja poreza).

Uveo je Internet, jedan modem na četiri stana i papreno ga naplaćuje, što je nelegalno i kažnjivo.

Grejanje je podno ali ga on uključuje po svom nahođenju, pa je zimi u stanovima ledeno jer su izloženi sa dve strane, bez ikakve izolacije.

Topla voda dolazi iz kotla koji on lično nadgleda i to se puni i zagreva jednom dnevno, tako da se nas deset koji delimo kotao od 500 l trka ko će pre da se okupa.

Ne selim se iz ovog horora samo zato što je jeftinije nego drugde”, miri se sa sudbinom momak iz Novog Sada.

Depozit, šta je to?

stan-podstanari-4
Foto: FB grupa Izdavanje stanova Novi Sad

“Dve godine sam bila kao podstanar u garsonjeri koju sam uredno održavala i čuvala kao svoju, plaćala račune i kiriju na vreme.

Dala sam depozit u visini kirije, 150 evra, ali kada sam najavila da odlazim (mesec dana ranije), gazdarica kao je podivljala.

Dolazila mi je svaki dan na vrata, uletala u stan, da bi mi na kraju rekla da treba da joj ostavim depozit jer je bila korektna!

Uzvratila sam joj da sam i ja bila fer i tada je kazala da sačekam da skupi pare da vrati depozit. To se, nažalost, nikada nije desilo.

Odselila sam se, ona me je blokirala i prodala stan. Oprostila sam se od svojih 150 evra” – iznosi svoje iskustvo jedna forumašica.

“Gazda je, kada smo izlazili iz stana, izmišljao svakakve gluposti samo da nam ne bi vratio depozit od 230 evra. Kaže, razbili ste daljinski a sam se izvinjavao što je daljinski polomljen. Mi ga još zalepili i sredili. Gluposti, samo da ne vrati pare”, ne skriva ljutnju mladi bračni par.

“Stanodavci se prave ludi kada treba vratiti depozit. Pare odmah potroše, pa kad dođe vreme za povraćaj, moraju da pozajmljuju od rodbine i prijatelja.

Moje gazde su zatezale nekoliko dana i već sam bio spreman da im demoliram stan u kojem je nameštaj ionako iz doba jure. Sva sreća, na kraju su mi vratili moj novac” , ističe momak s kojim očito nema šale.

Iznenadni upad nezvanog gosta

“Ta žena od koje sam iznajmila stan delovala je vrlo prijatno, ali ne lezi vraže! Primetila sam da, kad sam odsutna ulazi u stan i kopa po mojim stvarima.

Jednom mi je čak rekla, “korpa ti je puna prljavog veša, šta ti radiš s tim stvarima?” Ljubazno sam joj skrenula pažnju da nema šta da traži u stanu kad nisam tu i dogovorile smo se da ne dolazi dok se ne najavi.

Jednom nisam otišla na posao, ostala sam kod kuće, dobila sam napad migrene i spustila sam roletne. Kad, u neko doba, čujem ključ.

Gazdarica upada u spavaću sobu i pali svetlo. Skočila sam iz kreveta, ona se prestravila, kaže “Otkud ti tu?!” Kako otkud, gospođo, ovo je moj stan dok ga ja plaćam, mogu da budem tu kad hoću.

Tog popodneva našla sam novu gajbu (imala sam sreće) i otišla sam od te lude žene”, prepričava doživljaje jedna forumašica.

“Malo, malo, eto nje na vratima. Došla. Prvih nekoliko puta ponudila sam je kafom, posle nisam, ali ne vredi.

Raspriča se o svojim privatnim problemima, nikako da ode. Alo, gospođo, ja ti plaćam i hoću mir, ne želim da slušam gluposti iz tvog privatnog života, nisam ti ja jebeni psiholog i terapeut!”, opisuje svoj problem devojka iz okoline Novog Sada.

Dogovor: puj-pike, ne važi

stan-podstanari-5
Foto: FB grupa Izdavanje stanova Novi Sad

“Podstanari smo tri meseca, gazde nisu htele da potpišu ugovor, ranije su prodavali stan. Uselili smo se s dogovorom da više nije na prodaju i da možemo ostati pet godina. Isplatili smo ogromne dugove za struju i komunalije, postavili pločice u kuhinji, isto po dogovoru.

Na ime toga trebalo je da ne plaćamo kiriju četiri meseca, a samo što smo se konačno smestili, gazdarica nam javlja da će doći kupci da vide gajbu, iako su cene novih stanova u Novom Sadu drastično skočile.

Od tada nam po kući defiluju nepoznati ljudi kojima pokazuju sobe s našim nameštajem, ne pitaju nas da li to dozvoljavamo a sve vreme smo prisutni.

Trudna sam i teško sve to podnosim, pa ih poslednji put nisam pustila da uđu.

Gazdarica je nazvala mog muža i izderala se na njega, zapretila mu je da će povećati kiriju čim istekne dogovoreni rok i da se, ako nećemo da plaćamo tu sumu, slobodno iselimo. Ne znamo šta da radimo i kako da zaštitimo svoja prava”, piše očajna žena, koja se u Novi Sad preselila iz okoline Subotice.

Varala ljude u Novom Sadu, iznajmljivala isti stan nekoliko puta, a novac uzimala unapred

Angelina Čakširan

Angelina Čakširan

Novinarka, reporterka koja za 40 godina karijere uvek stiže tamo gde drugi nisu ni pomišljali da može da stigne. I uvek donese najluđe priče, sa jednakom energijom i zanosom. Više puta nagrađivana. Doživotno rokenrol!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • O stoci koja iznajmi stan, ruinira ga i pobegne sa gomilom neplaćenih računa, ni reči…? 🙂

PARTNERI SAJTA


174 Shares
174 Shares
Share via
Copy link