bulevar-i-most-slobode-milutinovic
Bulevar oslobođenja / foto: Aleksandar Milutinović
Lifestyle Magazin Vesti Novi Sad

Novi Sad ima novog fantoma! Nećete verovati kakve poruke ostavlja

Da li to Novi Sad ima novog fantoma? Jeste li primetile ove poruke u vašem kraju? Divna Stojanov ih je primetila, ali primetila još nešto.

Čekam na pešačkom i vidim još 57 sekundi do zelenog. Počnem da čitam oglase zalepljene na semaforu pored mene. Renovirajte kadu… Časovi norveškog… Obilazak Fruškogorskih manastira…

Pored toga zalepljen papirić sa ispisanim:

Guram bicikl

Uzbrdo, a kraj puta

Kuja k’o da spi

IV

Čitam iznova i iznova i prebrojavam slogove i shvatim – 17 slogova raspoređenih u 3 stiha i to 5, 7, 5. Haiku!

novi-sad-poruke
http://kultivisise.rs/

Haiku je vrsta japanske poezije i smatra se najkraćim oblikom poezije na svetu, a sama reč na japanskom znači smešan stih. Treba da povezuje prirodu i ljudsku unutrašnjost, ali bez potenciranja pesnikovog ja. Gotovo nikad ne govori o ljubavi, prošlosti ili budućnosti.

Dakle, nenakićena, nepretenciozna, iskrena čovekova emocija ili doživljaj. Izvadim telefon da fotkam haiku, pogledam u semafor, još 75 sekundi do zelenog.

Od tog trenutka počela je moja opsesivna potraga za haiku poezijom po čitavom Novom Sadu. Na banderama, olucima, saobraćajnim znacima… Često se dešavalo da haiku prelepe drugim oglasima, da papir uništi kiša ili jednostavno izbledi od vremena.

novi-sad-poezija
http://kultivisise.rs/

Ali i to je bolje od pronađenog očuvanog kog već imam u svojoj kolekciji fotografija koja za sada broji između 60 i 70 različitih haikua.

Međutim, glavno pitanje, misterija nad misterijama i dalje je ko je autor ovih stihova. Primetila sam da su neki od papirića vremenom skinuti, da su novi zalepljeni, ali Haiku fantom i dalje nije viđen. Čak i raspitivanjem među različitim krugovima ljudi nije mi dalo odgovor. (Ipak Novi Sad nije toliko mali kao što većina tvrdi).

novi-sad-haiku
http://kultivisise.rs/

Ukoliko vidite osobu koja je shvatila da umetnost treba da bude svuda oko nas, a da je na nama samo da gledamo, osobu koja piše stihove i oplemenjuje grad bez potrebe da se zna njeno ime, pa čak i da široka publika pročita te stihove, tako vas molim, javite mi.

Spasite me od lutanja gradom i zagledanja svake bandere. Ili makar spasite moje prijatelje od mog konstantnog zastajkivanja pored oluka.

Piše: Divna Stojanov

Izvor: kultivisise.rs

Više o tome kako će Novi Sad izgledati u budućnosti

Luftika
Marina Mandadžić

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

2 Comments

Klikni da komentarišeš

  • Lepo je da bar neko od Novosađana ima smisao za nešto duhovnije od deset s’lukom. Ovo vraća nadu u čoveka i sugrađanina. Prodajem 3 kubika drva za ogrev, Ljubiša 06365893891

Share Tweet Share Share Follow