Novi Sad Vesti

Radijatori u Novom Sadu danas su ostali hladni, a gradska vlast još hladnija

radijator
Printscreen

Početak grejne sezone u Novom Sadu ostaje nepoznanica, iako je danas (15. oktobar) trebalo da počne. JKP Novosadska toplana dobila je nalog da grejanje prilagodi spoljašnim temperaturama.

Grad je uputio saopštenje za medije nakon što je portal 021.rs poslao pitanja u vezi sa početkom grejne sezone, za koju je gradonačelnik Miloš Vučević ranije najavio da počinje 15. oktobra, po planu.

Gradsko veće ni u jednoj rečenici nije direktno navelo kada će radijatori Novosađana biti topli. Kako su naveli, nadaju se da će građani imati razumevanja.

“S obzirom na to da su za ovo doba godine veoma povoljne vremenske prilike i da su temperature visoke, a imajući u vidu aktuelnu situaciju i potrebu štednje energenata na koju nas upućuje i Vlada Republike Srbije, neophodno je da racionalno planiramo i trošimo energente, kako bismo postigli nesmetanu isporuku toplotne energije za celu grejnu sezonu 2022/2023. Nadamo se da će građani Novog Sada imati razumevanja, imajući u vidu da je u zajedničkom interesu da racionalno i ekonomično raspolažemo energentima, jer ako iskoristimo ove povoljne vremenske prilike, uštedećemo i novac i energente, ali i obezbediti nesmetanu isporuku za celu grejnu sezonu 2022/2023”, navodi se u saopštenju gradske vlasti.

Prema važećoj odluci, grejna sezona u Novom Sadu traje od 15. oktobra do 15. aprila. Prema istom dokumentu, grejni dan traje od šest sati ujutru do 22 sata uveče, a vikendom i praznicima od 7 do 23 časa.

Međutim, izmenama koje su donete na sednici Skupštine grada u julu, Gradskom veću je omogućeno da u slučaju neizvesnog snabdevanja energentima izmeni smernice o radu Novosadske toplane, suprotno važećoj odluci, što je sada, izgleda, slučaj.

Izvor: 021

Vaspitačima novosadskih vrtića oduzeti daljinci za klime da ne greju učionice, deca se smrzavaju

Redakcija Luftika.rs

komentara

Klikni da objaviš komentar

 • CENOVNIK GREJANJA za Novi SAD:( Neće grejanje poskupeti ?)
  Problem građana je što ne razumeju cenovnike toplana. Tako i naplata po utrošku je ustvari fakturisanje onih kwh koji nisu ni isporučeni.Da bi čitaocima bilo jasno treba da pogledaju cenovnik Novosadske toplane kako bi objasnio da on nije ispravno sačinjen. Postoji dva načina fakturisanja za stanbeni prostor: navidno „PO POTROŠNJI „ gde se utrošeni kilovati varijabilni deo (mereni kalorimetrom u zgradi) množe sa prodajnom cenom (sa PDV) = 5,23 din/kwh. Ali Toplana naplaćuje i iznos za INSTALISANU SNAGU svakog meseca sa cenom 243,91 din/kw (za instlisanu snagu), što godišnje iznosi x 12 meseci=2.926,92 din/kw instalisane snage (snage radijatora u stanu koji su u vlasništvu korisnika a ne toplane).Snaga se po JUS standardima ugrađuje sa 50 [W/m3]. Kako stan od 60 m2 i visine prostorija od H=2,60 m + 0,17 m (podna ploča) = 2,77 m . Zapremina stana iznosi 60 m2 x 2,77 m =166,2 m3. Pomnoženo sa 50 w daje snagu od 8,31 kw . Tako godišnje stan od 60 m2 zadužuje se sa drugom cenom (za instalisanu snagu) 8,31 kw x 2.926,92 din/kw = 24.322,70 din. Šta korisnik plaća na ovaj način? Ako taj iznos podelimo sa cenom za kwh od 5,23 din (jer korisnik samo to i kupuje), dobija se da korisnik plaća tako dodatno 4.650,61 kwh koji nisu isporučeni i izmereni kalorimetrom i to je REKET.
  U poslednjoj grejnoj sezoni 2021/22 isporučeno je po merenju 99,1640 kwh/m2 god. Tako da je stvarna obaveza korisnika od 60 m2 iznosi: 99,1640 [kwh/m2]x 60 m2= 5.950,104 kwh x 5,23 [din/kwh] = 31.119,04 din. Ako tome iznosu dodamo i REKET tada je ukupno platio 55.441,74 din. Znači da je ovakvim načinom fakturisanja ustvari kupio 5.950,104 kwh (koji su izmereni sa kalorimetrom) + 4.650,61 kwh (koji su naplaćeni sa REKETOM jer nisu isporučeni), što je ukupno 10.600,714 kwh. Tako bez prikaza OBRAČUNA korisnik je u pretplati za 10.600,714 kwh – 5.950,104kwh (isporučenih) = 4650,61 kwh koje je kupio sa REKETOM, pa bi morao da plati u narednoj sezoni samo kwh koji se više isporuče po novoj ceni, a ne da plaća cele godine grejanje.
  Šta plaća korisnik za istu potrošnju kwh ali sa drugim načinom fakturisanja (data kao iznos 90,23din/m2 UKUPNO. Taj iznos od 90,23 [din/m2 mes] x 12 meseci = 1.082,76 [din/m2 god], pa je godišnje stan od 60 m2 platio 64.965,60 din. Koliko je tako kupio kwh ? Ako iznos od 64.965,60 din podelimo sa prodajnom cenom od 5,23 din/kwh= 12.421,72 kwh dok je stvarno isporučeno 5.950,104 kwh god. Može se zaključiti da je korisnik plaćajući na ovaj način kupio i kwh za narednu sezonu 2022/23 ali se to od njih krije jer se nije prikazao OBRAČUN između kupljenih kwh akontaciono i isporučenih kwh na kraju grejne sezone.
  Prevara korisnika daljinskog grejanja je u celoj Srbiji, pa i u Beogradu, ali od korisnika se ovo krije jer ne razumeju falsifikovane cenovnike sa kojim se fakturiše grejanje.

  • Vlasnici stanova znaju kolika je površina stana ali neznaju kolika je snaga grejnih tela u stanu na koji su njihovom vlasništvu, a postali su kopovinom stana. Na tu snagu toplana nezakonito fakturiše, jer se u periodu kada kalorimetri još nisu bili ugrađeni , naplata je predviđena da se fakturiše ISKUSTVENA količina kwh koja se godišnje isporuči po m2 ukupno zagrevanog prostora u zgradi primenom iznosa datog kao [din/kw god] ili iznosom datim kao [din/m2 god]. Ovim načinom „PO UTROŠKU“ je dodato pored stvarno isporučene količine kwh/m2 stana i količine kwh koji se ne mogu očitati na kalorimetru jer nisu ni isporučeni. Znači oba načina fakturisanja grejanja i „PAUŠALNO“ i po „UTROŠKU „ su nezakoniti jer se tako naplaćuje REKET t.j. količina kwh koja nije ni isporučena. Paušalnom naplatom se naplaćuje više kwh dok po potrošnji je ta količina manja.
   Koliko se instalira snage grejnih tela (radijatora po m2 stana) korisnici to neznaju. Ako u prethodnom komentaru stoji da stan od 60 m2 ima instalisanu snagu 8,31 kw, ako taj iznos podelimo sa 60 m2 dobija se 0,1385 kw/m2 . Dali tako se i fakturiše ja neznam jer živim u Zemunu, moguće je da su zaokružili na 0,14 kw/m2. Što se može proveriti samo ako se pogledaju računi koje dobijaju korisnici u Novom Sadu.

   • Naplata grejanja se nazakonito obavlja u celoj Srbiji sa falsifikovanim cenovnicima koje korisnici ne razumeju i gde se naplatom „Paušalnom“ gde nemate očitana stanja kalorimetra u zgradi koji meri ukupnu isporučenu toplotnu energiju za sve korisnike, nemate ni podatak kolika je ukupna stanbena površina na koju se isporučena količina kwh deli i treba da naplaćuje. Primerak računa za ceo objekat toplana je dužna da ispostavi SKUPŠTINI VLASNIKA STANOVA i oni su dužni da izvrše podelu iznosa i svako da uplati svoju obavezu direktno toplani. Umesto toga ni OBJEDINJENA NAPLATA nema očitane podatke već to rade radnici Toplane a šta se pošalje kao iznos za naplatu Objedinjenoj naplati i da li su to tačni podaci, to niko nezna, pa ni objedinjena naplata koja šalje račune i tuši ko ne plati poslati račun korisniku. Treba da se očitavanje kalorimetra u zgradi vrši u prisustvu ovlašćenog korisnika koji će potpisati OTPREMNICU zajedno sa radnikom toplane, očitano stanje o isporučenim kwh zgradi i množenjem sa prodajnom cenom za kwh, dobija se ukupna obaveza svih korisnika. Podelu na pojedine korisnike treba da vrši skupština stanara i svako da direktno uplati svoj iznos Toplani. Ova tema je opširna pa ako Vas interesuje ukucajte DETALJNO OBJAŠNJENJE – KAKO NAS KRADU NA GREJANJU, ili Grejanje Zoran Vukov. Kako ovu prevaru pratim od ugradnje kalorimetra u zgradi u kojoj stanujem od 2005 god. u komentaru na N1 u članku „Koliko Beogradske elektrane duguju građanima za plaćeno grejanje i kako do novca“ dao sam tačne podatke za Beograd za zadnjih 19 grejnih sezona.

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
32 Shares
Share via
Copy link