Magazin Novi Sad

„Noću kad legnem napunim flašu vrućom vodom i pod noge“: Kako se Novosađani greju u 21. veku

Hladni radijatori
Foto: Luftika

Ovih dana glavna aktivnost Novosađana kada padne noć je cvokotanje. Novosadska toplana je po preporuci Gradskog veća odložila grejnu sezonu, jer je neophodno da racionalno trošimo energente. A šta je sa strujom? Klime i grejalice su se u novosadskim stanovima usijale, jer se moramo nekako grejati, pa kad nam stignu računi ima da proključamo.

Na društvenim mrežama se svakodnevno razmenjuju saveti kako se ugrejati, dok su radijatori hladni. Mame sa malom decom prednjače u kreativnosti.

– Ja uključim sušilicu za veš, pre nego što okupam decu. Ona najbolje zagreje, a veša stalno imam za pranje i sušenje. Onda ih brišem i oblačim tu u vešernici, pa pravo u krevet pod jorgan. Znam da se nećemo moći naplaćati struje, ali ja drugog izbora nema, osim da se porazboljevamo

– Ma preko dana još i dobro bude, dok kuvam ugreje se i u pokretu smo. Najgore je noću kada deci operem kosicu. Džabe što to uradim u 5, 6 sati poslepodne i dobro osušim. Njima se nosić zapuši…celu noć ustajem palim i gasim grejalicu, jer se bojim da se ne zapali stan. Bude 14 stepeni u sobi.

– Nama se klima ne gasi i plus palimo grejalicu u sobi zbog dece i čim isključimo ohladi se za 10 minuta.

– Moj stan sunca ne vidi… u hladovini je stalno. Da bi se malo ugrejali, bebu od 14 meseci i ćerku od 3 godine sam izvela u Limanski park. Sunce se jedva probilo kroz guste oblake smoga, ja sam iskreno još više smrzla napolju. Ne znam šta mi je gore, da se smrzavamo u stanu ili da vodim decu na ulicu, a zagađenost vazduha je nesnosna!

ne radi grejanje

Grejanje ne radi, a građani plaćaju

Novosađani su zabrinuti što će im stići ogromni računi za struju, a pitaju se da li će im biti umanjeni računu za grejanje, jer ga nije ni bilo.

– Ja se grejem na uljani radijator cele nedelje jer je uveče i ujutru hladno. Nemam reči, em plaćamo grejanje cele nedelje, em će nam struja biti ko zna kolika. Da smo pametni da izađemo na ulicu, ovo je bezobrazluk čist!

– Uh.. znam kako vam je.. imam grejalicu dok duva toplo, čim se isključi gotovo… najbolje su za to TA peći, pa makar ona mala ako nije prostorija velika. Sad sam malo uključila grejalicu, meni po nogama uvek ledeno… a noću kad legnem napunim flašu sa vrućom vodom i pod jorgan, pod noge… brzo me ugreje. Nekad i po tri flaše… jednu pod noge, drugu iza leđa, a treću zagrlim…

– Napolju hladno i magla, u stanu kao u pećini a grejanja nema. Srbija XXI vek. „Nikada veće rezerve gasa“. Pa ko je ovde lud?!

– Nema boljeg biznisa kad grejanje ne radi, a građani plaćaju. Ko još naivan veruje da je grejanje odloženo zbog vremenskih uslova? Toplana za to snosi odgovornost.

– Meni lik iz toplane danas rekao da će “verovatno“ grejati od 1.11. ali da pratim na TV, reko šta ima da pratim, vi ste nas već po onome što plaćamo, trebali početi grejati i ujutro i uveče. Kaže još svima nam je isto, reko nije sigurno, prekinućemo mi saradnju sigurno, što da plaćam vaše usluge ako ih ne koristim.

Ostaje nam da se nadamo da će uskoro krenuti grejna sezona, i samo da ne krenu sa restrikcijama struje. E onda smo ga ugasili!

Beogradske elektrane 5 godina naplaćivale grejanje više, šta je sa Novim Sadom? Evo koliko vam novca duguju

201 Shares
201 Shares
Share via
Copy link