Novi Sad

Novi Sad iz budžeta plaća Doček 13. januara, ali ćete ipak morati da kupite i ulaznicu

Uprkos tome što je prethodno najavljeno da će nastupi pojedinih muzičkih izvođača za Doček 13. januara biti finansirani od sponzorskih i donatorskih para, nekoliko miliona dinara biće obezbeđeno iz gradskog budžeta.

Pored toga, ulaz na pojedine događaje u okviru iste manifestacije naplaćivaće se od 500 do 700 dinara.

Prema informacijama 021.rs, za nastup muzičarke Kinke Glik biće dato 1,2 miliona dinara, a izvođači „Kralj Čačka“ i „Svemirko“ će biti plaćeni iz budžeta Novog Sada sa po 400.000 dinara svaki, i to su sve cene bez PDV-a.

Da se programi za praznike plaćaju iz budžeta je iznenađenje, jer su gradonačelnik Novog Sada i direktor Fondacije „EPK2021“ Nemanja Milenković saopštili da je sve pokriveno od strane uglavnom nepoznatih donatora, odnosno različitih preduzeća, osim manjih izdataka kao što je obezbeđenje, što se već godinama plaća preko Kulturnog centra Novog Sada.

Ovde se radi o tenderu za obezbeđenje koji je još 2. decembra završila ova ustanova i koji vredi 1.489.200 dinara, a posao čuvanja Trga slobode su dobile firme „Intersec team“ iz Novog Sada i „Vektor Security“ iz Beograda. One firme će obezbediti 80 čuvara i 30 metara ograde za doček na Trgu slobode.

Kako se 021.rs uverio uvidom u dokumenta, javne nabavke za nastupe gore navedena tri izvođača za, kako se navodi „pravoslavnu 2020. godinu“ 13. januara, direktnom pogodbom odobrene su Gradu Novom Sadu od strane Uprave za javne nabavke 11. decembra i njihove procenjene vrednosti su ukupno 4,2 miliona dinara, ali će biti manje plaćeno jer su izgleda predstavnici Grada uspeli da ispregovaraju malo bolje cene.

Kako se navodi u pozitivnom mišljenju Uprave, Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ se obratila sa zahtevom da se primeni pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva za podnošenje ponuda u skladu sa zakonom, što je i dozvoljeno kada neki državni organ želi da angažuje određenog umetnika.

U prvom zahtevu je EPK naveo da bi se sklopio ugovor sa „Veit Bremme und Peter Hohense“ – Concert Agency iz Hajdelberga u Nemačkoj za nastup Kinge Glink (Kinga Glyk) iz Poljske na dočeku pravoslavne 2020. godine u okviru programa „Doček“ koji je deo projekta „Novi Sad 2021“, a sve na osnovu zapisnika Umetničko-programskog saveta Fondacije od 3. decembra i punomoćja izvođača i izjave koncertne agencije od 2. decembra.

U drugom zahtevu Upravi za javne nabavke je navedeno da se sklapa ugovor za partiju jedan – nastup muzičke grupe „Kralj Čačka“ i partiju dva – nastup benda „Svemirko“. Kao i u slučaju poljske umetnice, i ova dva izvođača bi nastupila 13. januara za doček pravoslavne 2020. godine i to na osnovu zaključka Umetničko-programskog saveta Fondacije o odabiru umetničko-muzičkog programa za Doček 2020. od 6. decembra i izjava i punomoćja izvođača od 2. decembra.

Kažimo da je javna nabavka za nastup umetnika iz Poljske objavljena na sajtu Fondacije i da bi ponuda trebalo da se dostavi do 20. decembra kada će i biti otvaranje ponude i pregovaranje, mada u samoj dokumentaciji postoji greška jer piše da je otvaranje ponuda u 15:30 časova, a pregovaranje nakon otvaranja ponuda u 11 časova.

Prema informacijama 021.rs, još nije objavljen tender za nabavku nastupa „Kralja Čačka“ i „Svemirko“.

Podsetimo da u najavi na sajtu „Doček“ navodi da je predviđeno da Kinga Glik nastupi u Radničkom domu 13. januara i da je cena ulaznice 500 dinara, da „Kralj Čačka“ nastupa u Novosadskom pozorištu i da je cena ulaznica 700 dinara, dok „Svemirko“ nastupa u Kino sali Železničke stanice i ulaznice su 700 dinara.

Recimo da osim nastupa Bajage i Artan Lili 31. decembra na Trgu slobode za taj dan ništa drugo nije predviđeno, dok 13. januara nema nastupa na Trgu, već je planirano više od 20 nastupa po zatvorenim prostorima uz prodaju ulaznica za skoro sve programe i cene karata su u proseku oko 500 do 700 dinara, mada ima i skupljih.

Novi Sad: Bajaga, Artan Lili i Mahmut Orhan na Trgu za doček Nove godine 2020.

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
243 Shares
243 Shares
Share via
Copy link